OVOG DATUMA MORATE DA IZMIRITE 1 OBAVEZU: Stiglo VAŽNO obaveštenje za građane Srbije
ilustracija, Foto: Beta

obratite pažnju

OVOG DATUMA MORATE DA IZMIRITE 1 OBAVEZU: Stiglo VAŽNO obaveštenje za građane Srbije

Zaključno sa istim danom moraju da se dostave i izveštaji o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava

Objavljeno:

Poreska uprava objavila je poreski kalendar za maj, u kome je navela kada obveznici treba da podnesu određene prijave i izmire obaveze po njima.

Prvi porez za plaćanje na red stiže već 3. maja, a u pitanju je podnošenje poreske prijave i plaćanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za prvi kvartal 2023. godine. Istog dana na naplatu stižu i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za mart 2023. godine.

Dva dana kasnije, 5. maja, rok je za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na Obrascu OZU - Obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa.

Zaključno sa istim danom moraju da se dostave i izveštaji o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava. Izveštaj se dostavlja na Obrascu IOSI - Izveštaj o izvršavanju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Novi rok ja 10. maj, kada se podnose poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP-PPNO - Poreska prijava poreza na premije neživotnih osiguranja.

Istog dana rok je za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

Sredinom meseca, 15. maja, plaćaju se akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Takođe se podnosi poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PP GPDG - Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

I za plaćanje doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, plaćanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2023. godine i plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2023. godine, rok je takođe 15. maj.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec takođe su na redu 15. maja. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost. Podnošenje obrasca PID PDV 1 za april mesec ako je u aprilu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo. 15. maja plaća se i akontacija poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunata akciza za period od 16. do kraja prethodnog meseca, a podnosi se i poreska prijava za obračun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA, kao i prijava o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. maja, rok je za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2023. godine, kao i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.