PLATA ZAVARIVAČA KOJI RADI U OVOJ FABRICI U SRBIJI JE 70.000 DINARA: Možete li da pogodite šta se tamo proizvodi?
Siemens, Foto: Nemanja Pančić

SIEMENS

PLATA ZAVARIVAČA KOJI RADI U OVOJ FABRICI U SRBIJI JE 70.000 DINARA: Možete li da pogodite šta se tamo proizvodi?

U subotičkoj fabrici Kompanije Simens nedeljno se proizvede više od 50 vetrogeneratora različitih profila

Objavljeno: 16:32h

Siemens AG je godinama unazad globalni lider u oblasti elektronike i elektrotehnike, i sa 351.000 zaposlenih predstavlja jednu od najvećih i najstarijih kompanija na svetu. Ova kompanija je u proteklih 170 godina postala prepoznatljiva po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža u preko 190 zemalja. Jedna od njih je i Srbija.

Ono što možda mnogi ne znaju je da je Siemens prisutan u Srbiji od 1887. godine.

SUBOTICA

U subotičkoj fabrici Kompanije Simens nedeljno se proizvede više od 50 vetrogeneratora različitih profila. Treba istaći da svaku treću vetrenjaču u Evropi pokreće vetrogenerator proizveden upravo u Subotici, a ona je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije. Koliko je značajna ova fabrika, u kojoj radi više od 1.200 ljudi, govori izjava direktora fabrike Franseska Espirija Kabeda da se druge fabrike u okviru Kompanije Simens koje proizvode vetrogeneratore – u Kini, Indiji i Turskoj – rukovode parametrima koje je postavila subotička fabrika.

Kabedo je potvrdio spremnost kompanije da se uključi u dualno obrazovanje i podstakne dalje usavršavanje mladih. Kroz program dualnog obrazovanja ostvarena je saradnja sa Tehničkom školom "Ivan Sarić" i đaci dolaze u fabriku na praksu. Nemački Simens posebnu pažnju polaže da kompanija ne bude samo uspešna već i da ujedno bude i dobar građanin. To se ogleda u nameri da zajedno rastu i Simens i Subotica jer, kako ističu, razliku između fabrika ne čine mašine, nego ljudi koji u njima rade.

KRAGUJEVAC

Nemački gigant stigao je 2018. i u Šumadiju i tako je je kupovinom kragujevačke fabrike proširio svoju međunarodnu mrežu proizvodača u šinskoj industriji, ali i poslovanje u našoj zemlji.

Simens je u srce Šumadije došao sa jasnim ciljem - Kragujevac treba da postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi. Ta ideja je počela polako ali sigurno da se ostvaruje. Prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu je otišlo u Bremen, gde će se praviti tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen. Već 2020. kompanija je preuzela završnu montažu i puštanje u rad kompletnih šinskih vozila, tj. Avenio modela tramvaja za odabrane projekte. Nirnberg je treći grad u Evropi čije Avenio tramvaje isporučuje kragujevacka fabrika.

Fabrika takođe ima inženjerski centar koji privlači vrhunske lokalne inženjerske talente, dajući važan doprinos proizvodnom i inženjerskom otisku kompanije Simens Mobiliti u Evropi.

Značajno je i to što je Simens još jedan pokazatelj uspešne saradnje Srbije i Nemačke. Naime nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 71.000 radnika, a poznato je i da nemački investitori ne napuštaju Srbiju kada istekne rok za subvencije. Konkretno, u Kragujevcu u Simensu radi više od 900 ljudi, uglavnom iz Šumadijskog i Podunavskog okruga.

Planovi su da se u Kragujevcu izgradi razvojno - istraživački centar Simensa.

Plate radnika su takođe nešto što je na ponos kompanije Simens. Nije tajna da je u Simensu u Kragujevcu prosečna mesečna plata zavarivača 70.000 dinara što je veće od republičkog proseka.

Podsećanja radi, Simens u Kragujevcu ima dve fabrike, jednu koju je kupio od kompanije Milanović inženjering i gde pravi pozicije za svoja šinska vozila i drugu u novoformiranom industrijsko tehnološkom kompleksu Majnd park u kojoj proizvodi cele tramvaje.

Zadovoljni radnom snagom u Šumadiji, Nemci su se odlučili da posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu, u okviru dualnog obrazovanje.

A, kad smo kod obrazovanja trebalo bi podsetiti da je u avgustu 2020. sklopljen sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kompanije Siemens Mobility. Time je pet najboljih studenata dobilo priliku da stečeno znanje primeni kroz učešće u planiranju gradskog saobraćaja u prestonici. Inače, saradnja Fakulteta sa ovom kompanijom traje decenijama, a posebno je intenzivirana poslednjih godina i to kroz praksu i obuku studenata.

S ponosom treba istaći da veliki deo tima kompanije Simens čine nekadašnji studenti Saobraćajnog fakulteta, koji su danas profesionalci u svom poslu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.