ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ANKETE UDRUŽENJA "ŽENA ZA ŽENU": Više od 30% žena nikad nije bilo na preventivnom pregledu
Konferencija "Žena uz ženu", Foto: Espreso.rs/Printscreen/Ženauzženu/Youtube

borba protiv raka dojke

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ANKETE UDRUŽENJA "ŽENA ZA ŽENU": Više od 30% žena nikad nije bilo na preventivnom pregledu

Udruženje je tokom oktobra sprovelo anketu o informisanosti žena i odlasku žena na preventivne preglede

Objavljeno:

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu.

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke "Žena uz ženu" je jedno od najmlađih u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na značaj preventivnih pregleda, podršku ženama koje se leče ili koje su se lečile od karcinoma dojke, ali i na informisanost o svim mogućnostima lečenja.

Udruženje je tokom oktobra sprovelo anketu o informisanosti žena i odlasku žena na preventivne preglede. Anketom je obuhvaćeno više od 3.000 žena različitih životnih dobi iz 11 gradova u Srbiji.

Rezultati ankete nisu zavidni, trećina žena u Srbiji, odnosno 30,6 odsto nikada nije bilo na preventivnim pregledima dojki, na redovne preglede svake godine odlazi 39,3 odsto žena, dok 21 odsto njih ide jednom u 3 godine.

Žena za ženu
foto: Espreso.rs

Ana Dornik, jedna od osnivača ovog Udruženja rekla je da je tokom oktobra Udruženje "Žena uz ženu" sa karavanom "Budi hrabra" obišlo 11 gradova u Srbiji i uspelo da obezbedi 1100 besplatnih ultrazvučnih pregledadojki od čeka je dijagnostikovano 5 malignih promena. Takođe je dodala da se Udruženje vodi sloganom "Menjaj svet svojjim stavom" sa idejom da osnaži i ohrabri žene.

- Naša misija je edukacija, prevencija i podrška obolelima od karcinoma dojke.

Marija Lakić, jedna od lidera "Žena uz ženu" istakla je da je veoma važno da se u javnosti sve više govori o značaju preventivnih pregleda, kako bi se žene svih životnih dobi podsticale da vode računa o svom zdravlju.

- Sloganom "rana dijagnoza-bolja prognoza" pokušaćemo da smanjimo smrtnost, tako što ćemo redovnim akcijama ukazivati na značaj borbe od ove teške bolesti sa kojom se sve češće bore i mlađe žene, naglasila je Lakić.

Doktorka Dragana Bogdanović, za Espreso portal objasnila je koliko je pandemija korona virusa uticala na obavljanje preventivnih pregleda.

- Pandemija je u svakom slučaju u jednom momentu zaustavila preventivne preglede i zaustavila rutinske preglede kod onkoloških pacijenata, koji kada se zakoče dovode onkološke pacijente u veliku opasnost. Međutim, mi sada već živimo sa pandemijom i nekako smo ušli u ritmove svih mogućih pandemijskih pravila i svakako žene bez obzira na to što se često pravdaju činjenicom da je pandemija razlog zbog kog ne dolaze na preventivne preglede, smatram da je to opravdanje koje je potpuno bespotrebno jer istovremeno odlaze kod frizera, na redovne druge zahvate koje ni na koji način pandemija ne ugrožava. Da, postoji način usporavanja preventivnih pregleda, ali svakako polako se sve vraća u rutinu i ritam koji je bio i pre pandemije, rekla je doktorka Bogdanović.

Dragana Bogdanović
foto: Printscreen/Youtube/Vijesti Online

U kom procentu se javlja razvoj karcinoma dojke kod osoba mlađih od tridesete godine? Koliko godina ima najmlađa osoba obolela od karcinoma dojke?

- Na svu sreću, karcinom dojke je veoma redak u toj dobnoj grupi, ispod 30 godina negde oko 1 odsto, međutim, problem je visoka biološka agresivnost takvih maligniteta s jedne strane i s druge strane što niko nema svest o tome da karcinom dojke može da se javi u toj dobnoj grupi. Nažalost , u dobnoj grupi između 20 i 45 godine života najčešći broj smrti od onkoloških bolesti je upravo od karcinoma dojke. Moja najmlađa pacijentkinja ima 21 godinu, ali je prethodno zbog drugih bolesti bila izložena zračenju grudnog koša što i jeste jedan od faktora rizika u mlađoj dobnoj grupi izuzev genetskih mutacija koje imaju žene, tako da svaka žena koja je imala prethodno zračenje grudnog koša, najčešće zbog limfoma, treba da se javi na preventivni pregled i u dvadesetim godinama.

Kada je vreme da se devojke jave na pregled, odnosno šta bi nakon pregleda koje obavljamo kod kuće bio alarm da treba posetiti lekara?

- Mlade žene između dvadesete i tridesete godine treba u svakom slučaju da obrate pažnju na simetriju , često puta su dojke asimetrične, ali ako je ta asimetrija nešto što se javilo naglo u poslednje vreme, to je znak za uzbunu. Zatim, neka bol koja je van predmenstrualnih momenata i kontinuirana u toku meseca , promene koje mogu da se napipaju, curenje iz bradavica, bilo kakva promena u odnosu na ono prethodno zahteva da se mlade žene jave na rutinsku kontrolu. Ja uvek savetujem da pre planirane trudnoće se jave na peventivni pregled iz prostog razloga što nažalost u poslednje vreme i trudnice i dojilje mi se javljaju sa već vrlo uznapredovalim malignitetima iz razloga što ih je sugerirano da u toj fazi uopšte nije potrebno da se pregledaju, zaključila je doktorka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.