Ubili su mu majku kad je bio mali, a sad se vratio u Srbiju: Ovo je priča o medi Uspavanku!
Foto: Večernje Novosti

povratak kuĆi

Ubili su mu majku kad je bio mali, a sad se vratio u Srbiju: Ovo je priča o medi Uspavanku!

Povratak Uspavanka koji je, pošto su mu lovokradice ubile majku dok je još bio beba, sa još dve sestre otpremljen najpre na Palić, a potom u Rumuniju, raduje sve u Šumskom gazdinstvu u Tutinu
Objavljeno: 14:11h

Iz rezervata na Karpatima u Rumuniji, u "svoj dom" na Mojstirsko-draškim planinama kod Tutina u oktobru prošle godine "vratio se" mrki medved Uspavanko, i već je, na radost stručnjaka koji satelitski prate njegovo kretanje, "osvojio" potrebnu teritoriju u kanjonu Ibra, iznad jezera Gazivode i u predelu Mojstirsko-draških planina, pišu Novosti.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Povratak Uspavanka koji je, pošto su mu lovokradice ubile majku dok je još bio beba, sa još dve sestre, iz ovog kraja 2013. godine otpremljen najpre na Palić, a potom u Rumuniju, raduje sve u Šumskom gazdinstvu Tutinu, a posebno šumara Sabahuda Hačkovića, koji je troje iznemoglih mečića pronašao na lokalitetu Oklačka glava, hranio ih danima na cuclu i brinuo o njima sve dok nisu ojačali i bili spremni da odu u zoo-obdanište na Paliću, a potom 2014. godine u rumunsku "divljinu" da ojačaju i da budu što dalje od ljudi.

Amer predstavio Srbiju u 7 minuta: Naučićete mnogo od njega! (VIDEO)

foto: Večernje Novosti

Da su se zbližili sa ljudima, više nikada ne bi mogli da se vrate na teritoriju sa koje potiču.

- Na sreću, Rumuni su odlično odradili svoj posao, Uspavanko je odmah na Mojstirsko-draškim planinama našao svoj brlog, uveliko se odomaćio i "pripitomio" u smislu da ne čini nikakvu štetu i da nije agresivan, lepo je prespavao zimu, nema kontakte sa ljudima, viđamo ga i pratimo satelitski, sam sebi uglavnom obezbeđuje hranu (posebno voli šipurak i med), a i mi mu malo pripomognemo. Na Karpatima je još ostala jedna od Uspavankovih sestara, druga je stradala, najverovatnije u obračunu sa drugim medvedima, očekujemo da će nam se i ona uskoro pridružiti i da će se sa bratom brzo snaći u "rodnom kraju" - ističe lugar Hačković i naglašava da je presrećan što je spasao mečiće i što oni ponovo krstare krajem kojim i on svakodnevno godinama krstari.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.