Zašto se kaže sve u šesnaest? Otkud baš taj broj znači da je neko svojski zapeo? (GIF)
Foto: Profimedia

Zna li neko?

Zašto se kaže sve u šesnaest? Otkud baš taj broj znači da je neko svojski zapeo? (GIF)

Nekoliko je teorija o tome zašto se baš taj broj koristi kada se pominje kada se govori o nečemu što se radi svojski i predano
Objavljeno: 09:12h

"Radi sve u 16", "Spava sve u 16"... Jeste li se ikad zapitali zašto baš taj broj označava nešto što je intenzivno ili svim silama? Onima koji prate fudbal taj izraz odmah zaliči na šesnaesterac, kao bitan deo terena, mesto gde se igrači posebno trude u pokušaju da postignu ili odbrane gol.

foto: Giphy
To tumačenje je, međutim, novijeg datuma i teško da ima veze sa samim izrazom. Postoji i teorija da "sve u 16" ima veze sa muzikom i šesnaestinom note.
foto: Giphy
Pošto je trajanje šesnaestine note kratko, odnosno da su melodije pisane u tom taktu brze i energične, onda i pomenuti izraz označava nešto energično. Ima i objašnjenja koja posežu za mitologijom i religijama drevnih naroda.
foto: Giphy
Naime, jedna od vedističkih boginja bila Materišvani ili Materis vani (kod Slovena zapamćena kao Matersva), koja je prikazivana sa 16 ruku. Ona ima simbolični značaj one koje rađa - Majke svega. Raditi nešto "sve u 16" značilo bi raditi sa njenih 16 ruku. Odgovor na ovo pitanje možemo da potražimo i u važnosti broja četiri koji ima izrazitu religijsku, iskustvenu i mitsku simboliku. Postoje četiri strane sveta, četiri elementa (voda, zemlja, vazduh, vatra), a broj četiri izuzetno je rasprostranjen i u hrišćanskim učenjima - poznata su četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri jevanđelista i četiri jevanđelja i sl. A broj 16 je, zapravo, četiri na kvadrat. A kada jedan tako sveobuhvatan i savršen broj, kao što je četiri, biva pomnožen samim sobom, onda on daje broj punoće i sveobuhvatnosti - šesnaest.
foto: Facebook
Moguće da je u svesti našeg čoveka upravo zato broj 16 ostao kao nedosanjani ideal brojnog sistema. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.