DANAS JE VELIKI PRAZNIK! Pomolite se OVIM MUČENICIMA za SPAS DUŠE
Ilustracija, Foto: Marina Lopačić

NA DANAŠNJI DAN

DANAS JE VELIKI PRAZNIK! Pomolite se OVIM MUČENICIMA za SPAS DUŠE

SPC i pravoslavni vernici danas obeležavaju svete mučenike

Objavljeno:

SPC i pravoslavni vernici danas obeležavaju slavu dvojice svetih mučenika Karpa i Papile. Prvi je bio episkop Tijatirski, drugi đakon, rodom iz Pergama, gde su i postradali za veru Hristovu od opakog namesnika Valerija, a u vreme carovanja Dekijeva.

Valerije ih veza za konje i otera u Sard, gde ih baci na ljute muke. Ipak, anđeo Božji javi im se, isceli ih od rana i ukrepi. Sluga Karpov Agatodor veoma je žalio svoga gospodara, dok i njega ne uzeše na mučenje. Potom ih Valerije ponova veza za konje i iz Sarda dovuče u Pergam.

Kada Karpa svetog vezaše za drvo i toliko šibaše, da mu sve telo u rane pretvorilo i krv njegova potokom zemlju napoji, nasmeja se sveti Karp usred tih strašnih muka. Kada ga pitahu, zašto se smeje, odgovori sveti mučenik, da vide nebesa otvorena i Gospoda gde sedi na prestolu, sa heruvimima i serafimima unaokolo.

– Ja ne vidim vas. Ja sada vidim otvorena nebesa i Gospoda kako sedi na prestolu i doziva me, a pored njega su anđeli koji me dočekuju raširenih krila.

Prilikom mučenja Papile, ovaj sveti mučenik molitvom isceli jednog čoveka, slepog u jedno oko. I mnogi videvši verovaše u Hrista Gospoda. Vrgnuti pred zverove mučenici ostaše nepovređeni. Kada ih baciše u peć ognjenu, to vide Agatonika, sestra Papilina, pa i ona uskoči u oganj. No oganj ih ne opali. Najzad ih sve mačem posekoše, 251. godine i tako posle dobrih podviga primiše venac slave u carstvu Hristovom.

Da biste izbojevali pobedu nad zlom i spasili duše svoje od paklenog ognja, danas treba da izgovorite molitvu u slavu velikih mučenika Karpa i Papile.

– Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.