USPEH SE JEDNOSTAVNO NE OPRAŠTA: Mladi Zemunac otkriva lekove i u isto vreme osvaja ZLATNE MEDALJE U BOKSU! (FOTO)
Mladi Zemunac otkriva lekove i u isto vreme osvaja ZLATNE MEDALJE U BOKSU, Foto: Privatna arhiva

ring i laboratorija

USPEH SE JEDNOSTAVNO NE OPRAŠTA: Mladi Zemunac otkriva lekove i u isto vreme osvaja ZLATNE MEDALJE U BOKSU! (FOTO)

Kada bi morao da bira šta mu je veća strast, Kosta bi se bez razmišljanja opredelio za boks jer kako kaže, svoju svakodnevnicu ne može da zamisli bez treninga, sparinga, bez bokserskih rukavica i ringa...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Student pete godine Fakulteta veterinarske medicine, Kosta Kostić dobitnik je vrednog priznanja za naučno otkriće iz biomedicine. Pored toga što je mladi naučnik, Kosta je ujedno bokserski šampion, kao i kaskader u domaćim serijama.

Kosta ima samo 24 godine i drugo je od osmoro dece Dragana i Milice Kostić iz Zemuna. Iako deluje kao običan momak, "Zemunac iz kraja", on se po mnogo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. Najveći deo vremena, ovaj momak provodi u laboratoriji na Fakultetu veterinarske medicine gde se "druži" sa pacovima i miševima.

Kosta Kostić najveći deo svog vremena provodi u laboratoriji
Kosta Kostić najveći deo svog vremena provodi u laboratoriji foto: Privatna arhiva

Njegova ljubav prema životinjama potiče iz ranog detinjstva kada je mali Kosta zbrinjavao bolesne životinje.

Kao mali zavoleo sam životinje i oduvek sam se brinuo o psima sa ulice i ta ljubav prema životinjama probudila je kod mene ideju da jednog dana budem veterinar, pa nakon završene osnovne skole upisujem srednju poljoprivrednu školu u Krnjači i to smer veterinarski tehnicar-ogled, priča Kosta za Espreso.

Kaže kako je oduvek voleo da se izdvaja među vršnjacima kako bi nešto novo naučio, a ne krije da ima razvijen takmičarski duh. Već u srednjoj školi, bio je autor raznih panoa i prezentacija vezanih za veterinu.

Kosta Kostić, diploma
Kosta Kostić, diploma foto: Privatna arhiva

U četvrtom razredu srednje škole otišao sam na Republičko takmičenje iz Veterinarske medicine i od 30 takmičara, zauzeo sam zadovoljavajuće 4. mesto. Nakon srednje škole, upisao sam Fakultet veterinarske medicine Beogradu gde sam trenutno student pete godine. Redovni sam učesnik i na Festivalu nauke gde promovišem fakultet i nauku kojom se bavimo, kao i na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava pod sloganom "Obrazovana Srbija, uspešna Srbija" već dve godine za redom gde sa svojim kolegama predstavljamo Fakultet veterinarske medicine i upoznajemo ih sa nastavnim planom i programom studiranja i slicno, objašnjava on.

Fotografija sa rektorom Univerziteta Vladimir Bumbaširević i sa mentorkom prof. dr Mirjanom Milovanović nakon svecane dodele nagrade na Bg univerzitetu
Fotografija sa rektorom Univerziteta Vladimir Bumbaširević i sa mentorkom prof. dr Mirjanom Milovanović nakon svecane dodele nagrade na Bg univerzitetu foto: Privatna arhiva

Kostić je kroz tromesečno istraživanje dokazao da ulja kamilice, majčine dušice i origana imaju gotovo imaju isto analgetsko dejstvo kao standardni analgo-antipiretik diklofen.

To bi mogao da bude veliki pomak u lečenju svih životinja u slučaju teških povreda.

Svečana dodela nagrada na naučno-stručnoj konferenciji STES-a sa rektorom Univerziteta u Banja Luci  prof. dr Radoslavom Gajanin
Svečana dodela nagrada na naučno-stručnoj konferenciji STES-a sa rektorom Univerziteta u Banja Luci prof. dr Radoslavom Gajanin foto: Privatna arhiva

- Prednost jedinjenja p-cimen je ta što nema nuspojava, objašnjava Kostić svoje otkriće.

To znači da kod životinja koje se koriste za ljudsku ishranu meso može odmah da se upotrebi.

Kosta je ovo otkriće koje može da se upotrebi u unapređenju opšte farmakologije "otkrio" tako što je u laboratoriji provodio po devet sati i to 90 dana.

- Kao student 4. godine fakulteta veterinarske medicine pod mentorstvom prof.dr MIrjane Milovanovic aktivno se posvećujem pisanju naučno-istrazivačkom radu iz farmakologije sa toksikologijom. Tema rada je bila ispitivanje antinociceptivnog efekta monoterpena p-Cimena i inhibitora NO-sintaze L-NAME na inflamatorni bol kod pacova. Svoj rad prezentujem prvi put 2017. godine na Mini kongresu Fakulteta veterinarske medicine gde ga uspešno branim i sa kolegama sa fakulteta odlazim na Kongres biomedicinskih nauka na Kopaonik gde rad takođe uspesno prezentujem, kaže Kosta.

Kosta Kostić, medalje
Kosta Kostić, medalje foto: Privatna arhiva

Ovaj ambiciozni mladić se boksom bavi već šest godina, a njegovi počeci se protežu još do 4. razreda srednje škole u Bokserskom klubu Fontate kod trenera Jovana Rakonjca. On je već posle mesec dana ušao u ring i ostvario svoju prvu pobedu.

Kosta Kostić u ringu
Kosta Kostić u ringu foto: Privatna arhiva

Kao takmičar BK Fontane osvajam zlatnu medalju na Prventsvu Beograda i bronzanu medalju na Pojedinacnom prvenstvu Srbije u Vlasotincu, kao i medalje sa pojedinih revija. Sticajem okolnosti prelazim u bokserski klub Partizan kod trenera Marka Lojpura i osvajam drugo mesto na Prvenstvu Srbije u Lazarevcu i zlatnu medalju na Prvenstvu Beograda, priča Kosta.

Kosta Kostić u ringu
Kosta Kostić u ringu foto: Privatna arhiva

Kada bi morao da bira šta mu je veća strast, Kosta bi se bez razmišljanja opredelio za boks jer kako kaže, svoju svakodnevnicu ne može da zamisli bez treninga, sparinga, bez bokserskih rukavica i ringa...

- Nakon duže pauze i nakon oporavka od povrede, vratio sam se u boksersku salu nakon čega sam se boksu posvetio profesionalno. Počeo sam da treniram pod budnim okom mog trenera i menadžera Luke Popovića i sada željno iščekujem svoj prvi profesionalni meč zajedno sa svojim rođenim bratom Vukom koji je trenutno 4. razred Sportske gimnazije, objašnjava ovaj momak.

Kosta Kostić
Kosta Kostić foto: Privatna arhiva

Kaže kako ništa ne bi uspeo da uradi da nema maksimalnu podršku svoje desetočlane porodice i svoje bake Radmile jer mu porodica pomaže u svakom smislu te reči, kako u savetima, kritikama, tako i u duhovnom smislu, ali i materijalnom.

Kosta Kostić u ringu
Kosta Kostić u ringu foto: Privatna arhiva

- Trudim se da uspem sve da postignem i sa dobrom organizacijom stignem sve.. Aktivno se bavim i statiranjem i kaskaderstvom za emisiju "Dosije" i "Na mestu zločina sa Mašanom", a bio sam i statista u seriji Nemanjići, filmu Varvari i slicno, priča Kosta koji je ujedno i kaskader.

Kaže kako se susreće i sa zlim jezicima, ali ne obraća pažnju na njih niti im pridaje mnogo značaja.

Kako kaže naša poslovica, "Psi laju, a karavi prolaze". Uspeh se jednostavno ne oprašta, završava Kosta.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.