RODITELJI U SRBIJI ODBIJAJU DA VAKCINIŠU DECU! Srpska doktorka nam je objasnila SVE ZABLUDE koje su razlog tome!
Foto: Stefan Jokić, Ilustracija

teorije zavere

RODITELJI U SRBIJI ODBIJAJU DA VAKCINIŠU DECU! Srpska doktorka nam je objasnila SVE ZABLUDE koje su razlog tome!

Sve je počelo devedesetih godina od jednog novinskog članka

Objavljeno: 09:25h

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" opao je broj dece u Srbiji zaštićene MMR vakcinom.

Tokom prošle godine, u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto dece, u centralnom delu 78,2, a u Vojvodini 89 odsto.

MMR vakcina štiti od tri virusne bolesti - malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa). MMR vakcina se daje u drugoj i sedmoj godini života.

foto: Reuters / Mike Segar

Dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije u ordinaciji "Dr Raketić" objasnila je zbog čega roditelji odbijaju da vakcinišu decu:

- Najveći problem je navodna povezanost ove vakcine sa pojavom autizma. To je jedna od zabluda koju ljudi imaju. Sve je počelo devedesetih godina kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalnog hirurg, sa saradnicima u časopisu Lanset objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Kasnije je novinar Sandej Tajmsa 2004. godine otkrio da Lanset nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijku dobit od svojih trvdnji, od strane onih koji se bave alternativnom medicinom. Epilog cele priče je da se časopis Lanset u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske, a četvoro dece je 2008. godine umrlo od komplikacija morbila - objašnjava dr Raketić.

foto: AP

Još jedan od razloga zbog kojih se roditelji odlučuju da ne vakcinišu dete jeste uverenje da su te bolesti nestale:

- Roditelji često misle da nema potrebe da vakcinišu dete jer su te bolesti nestale. Međutim, bolesti su nestale upravo zahvaljujući vakcini. Još jedna od zabluda jeste da je vakcina suvišna za imunosistem, a ona se daje kako bi se stvorila antitela i ćelije memorija. Vakcinacija je u stvari veštačko sticanje imunosti kojom se u organizam ne uvodi ceo mikroorganizam “napadača”, već samo njegovi delovi, takozvani antigeni, koji izazivaju imunski odgovor. - dodaje dr Raketić.

Da bi postojao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva.

- Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, ne samo da svoje dete stavljaju u rizik, nego i mališane sa kojima se to dete druži. Pored toga, pojačana migracija stanovništva i dolazak nevakcinisanih osoba u zemlje gde su ove bolesti već iskorenjene, dovode do novih pojava bolesti. Kod nas je verovatno došlo do migracija mladih osoba iz regiona, posebno iz Republike Srpske, gde deca nisu ili su nepotpuno vakcinisana u toku rata na tim prostorima - upozorava dr Raketić.

- Postoje deca koja zbog neuroloških ili malignih oboljenja ne smeju da se vakcinišu. Njihov imunitet je već dovoljno oslabljen i ukoliko se zaraze nekom od ovih bolesti, to se nažalost može završiti veoma loše - dodaje ona.

Zbog niskog nivoa vakcinisanja epidemijom boginja pogođena je Rumunija, Nemačka, Italija, Belgija i Francuska. U Rumuniji je za sada zaraženo 7.500 ljudi, od čega je 35 umrlo.

(Espreso.co.rs / B.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.