Draža i mrtav plašio Tita: Broz iz straha sakrio njegovu presudu!

istina izašla na videlo

Draža i mrtav plašio Tita: Broz iz straha sakrio njegovu presudu!

Presuda se nalazila u privatnoj arhivi jednog od učesnika procesa protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini
Objavljeno: 18:12h

Redakcija Blica došla je u posed jedine originalne kompletne presude sa suđenja generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću iz jula 1946. godine. Tajna Titovog sefa: Kleopatrini dijamanti, državne tajne, tone zlata! (ANKETA) (VIDEO) Ovaj dokument koji je pre nekoliko decenija nestao iz svih arhiva jugoslovenskih obaveštajnih i civilnih službi ima nemerljivu istorijsku važnost, saglasni su istoričari i pravnici.

Wikipedia
Presuda ima 45 strana, otkucanih pisaćom mašinom na sada već požutelom papiru. Odlično je očuvana. Dokument je autentičan zbog voštanog žiga na poslednjoj strani i pečata sa delovodnim brojem na prvoj. Presuda se nalazila u privatnoj arhivi jednog od učesnika procesa protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini. - Dokument je završio u privatnoj arhivi po naređenju OZNA i samog Tita. Oni su tražili da ne dospe u javnost jer je u to vreme bilo živih svedoka koji bi mogli da otkriju iskonstruisanu optužnicu protiv Mihailovića u kojoj su mu pripisana i dela koja nije počinio. Dakle, presuda je namerno uklonjena kako bi se ceo proces kroz istoriju držao pod velom tajne i čoveku koji je čuvao dokument je to išlo u prilog jer se i on plašio da montirani navodi mogu da mu prave velike probleme u budućnosti. Dokument je kod njega od kraja 1947. godine - objašnjava izvor Blica i potomak "čuvara presude".
Wikipedia
On kaže da je presuda bila strogo čuvana tajna i da je Tito znao da sud istorije može da mu bude veliki protivnik. - Originalnu presudu rođak mi je dao pred smrt, verovatno zbog griže savesti - rekao je sagovornik. On kaže da još uvek nije siguran da li će presudu predati zvaničnim organima i arhivama jer se plaši da će navući gnev javnosti na svoju porodicu - zaključuje izvor Blica. (Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.