DANAS ZASEDA SABOR SPC: Ovo su moguće teme o kojima će vrh crkve odlučivati!
Foto: Fonet

VEO MISTERIJE

DANAS ZASEDA SABOR SPC: Ovo su moguće teme o kojima će vrh crkve odlučivati!

Krajem zasedanja razmatraće se popunjavanje upražnjenih mesta u tri eparhije - Dabro-bosanske, Niške i Mileševske.
Objavljeno:

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas u Beogradu počinje radni deo redovnog zasedanja. Sabor je najviše telo SPC na kojem o crkvenim pitanjima odlučuju sve vladike i mitropoliti, a predsedava patrijarh.

Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC počelo je juče liturgijom koju je u Pećkoj patrijaršiji služio patrijarh Irinej uz sasluženje vladika.

Sabor se završava kada se iscrpe sve teme, bez obzira koliko traje. Dnevni red Sabora utvrdjuje se na dan početka skupa.

Po pravilu, teme su položaj crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, finansijski izveštaji, crkveno-školska pitanja i izveštaji vladika što je i tačka koja traje najduže.

Krajem zasedanja razmatraće se popunjavanje upražnjenih mesta u tri eparhije - Dabro-bosanske, Niške i Mileševske.

Očekuje se da će na Saboru biti izložen i predlog vladike Lavrentija da se, u sklopu obeležavanja 700 godina postojanja manastira Tronoša, kanonizuje arhimandrit Stefan, prvi učitelj Vuka Karadžića.

Teme Crna Gora i Stepinac?

Iako se tačne teme ne znaju, javnost uvek nagađa šta bi Sabor SPC mogao da ima na dnevnom redu, a mediji pominju i rad međureligijske komisije Vatikana, Hrvatske biskupske konferencije i SPC o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata, ali i položaj SPC u Crnoj Gori u trenu kada ova zemlja ulazi u NATO.

Inače, Sabor se po pravilu ranije okupljao dva puta godišnje, na prolećnom i jesenjem zasedanju, što nije slučaj poslednjih nekoliko godina.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.