REZOLUCIJA O SREBRENICI: Ponosna Srbija brani istinu, dostojanstvo i mir u regionu!
Foto: Kurir

GLEDAJTE

REZOLUCIJA O SREBRENICI: Ponosna Srbija brani istinu, dostojanstvo i mir u regionu!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće o Rezoluciji o Srebrenici 23. maja, a ukoliko bude usvojena, 11. jul biće proglašen Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici,

Objavljeno:

Raspad Jugoslavije je bio prvi veći oružani sukobi na tlu Europe od drugog svetskog rata. U ratovima na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine poginulo je između 130.000 i 140.000 ljudi, dok je oko 4.000.000 prinudno raseljeno, od čega 2,2 miliona u ratu u Bosni i Hercegovini. Mnogi zloičini nad srpskim stanovništvom nikada nisu procesuirani u zalog pomirenja i suživota sa drugim entitetima nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i okončanja ratnog sukoba.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće o Rezoluciji o Srebrenici 23. maja, a ukoliko bude usvojena, 11. jul biće proglašen Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, uvodnu reč dobila je Nemačka, zemlja poznata po najvećem genocidu u Evropi. U sedištu Ujedinjenih nacija održala se panel diskusija "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti", na kojoj žrtve rata u Bosni i Hercegovini iznose svoja svedočenja.

Kako će teći procedura glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici?

Na koji način zemlje kosponzori nacrta ucenjuju članice da glasaju za rezoluciju?

Koje posledice po region povlači rezolucija?

Gosti “Usijanja”:

Dragoljub Kojčić politički filozof

Srđan Barac Centar za društvenu stabilnost

Aleksandar Šešelj zamenik predsednika Srpske radikalne stranke


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.