U ZNAK PODRŠKE PRETUČENOM PROFESORU U BAČKOJ PALANCI: Deo škola u Srbiji danas obustavlja nastavu
Nastava, Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

solidarnost

U ZNAK PODRŠKE PRETUČENOM PROFESORU U BAČKOJ PALANCI: Deo škola u Srbiji danas obustavlja nastavu

Roditeljima na viber grupe stigle poruke da danas nema nastave

Objavljeno:

U nekim školama u Srbiji danas neće biti nastave u znak solidarnosti sa profesorom Z. S. (65) iz Srednje tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci, koga je pretukao bivši učenik (16). Za danas u 12 sati najavljen je i protest prosvetnih radnika na platou ispred Skupštine Srbije u Beogradu, sa jednim zahtevom da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na nastavnika smatra krivičnim delom.

Predstavnici prosvetnih sindikata kažu da im je stigao poziv iz Vlade Srbije na sastanak koji je zakazan u 14 sati. Sastanak će biti sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, ali očekuju da prisustvovati i predstavnici Ministarstva pravde u čijem resoru je izmena Krivičnog zakonika.

Na potpunu obustavu nastave u školama pozvali su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), a sa njima su se solidarisali i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS). U USPRS kažu da je nastava obustavljena u školama gde oni imaju članstvo, a imaju članstvo u 860 osnovnih i srednjih škola.

Roditeljima na viber grupe stigle poruke da danas nema nastave

Mnogim roditeljima na viber grupe juče su stigla obaveštenja da škole neće raditi, te da neće biti ni produženog boravka.

"Obaveštavamo vas da će se u četvrtak 16. maja zaposleni škole priključiti protestu prosvetnih radnika radi hitnog preduzimanja mera protiv nasilja u školama, uključujući i promene zakonske regulative, kao i izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije. Protest je i izraz solidarnosti sa kolegama koji su poslednjih dana doživeli nasilje na svojim radnim mestima od strane učenika. Tog dana neće biti organizovana nastava, kao ni produženi boravak", samo je jedna od poruka koju su juče dobili roditelji preko viber grupa.

Učenik
Učenikfoto: Profimedia

Nastavnici još mole roditelje na razumevanje jer su, kako kažu, na taj potez primorani zbog teškog stanja u kom se našla srpska prosveta.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", pozvao je danas svoje članove u školama na jednočasovni štrajk upozorenja, tako što u periodu od 12 do 13 sati neće biti nastave.

Traže izmenu Krivičnog zakonika

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije SPRS kaže za Euronews Srbija da je bilo pritisaka na terenu na njihovo članstvo od strane pojedinih direktora, da potpuna obustava nastave nije po zakonu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je sve prosvetne radnike, ali i roditelje učenika i građane da im se priključe danas u protesnoj šetnji u centru Beograda. Okupljanje je zakazano ispred Skupštine Srbije u 12 sati, a zatim će se uputiti do Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici gde će predati zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.

"Tražimo izmenu Krivičnog zakonika i da se svaki napad na nastavnika tretira kao krivično delo. Zapravo tražimo da se napad na nastavnika tretira u Krivičnom zakoniku isto kao napad na advokate. Naravno, i preventiva je veoma važna da ne dođe do toga", rekao je Marjanović za Euronews Srbija.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso/Euro News/Slavica tuvić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.