VESNA JE 5. APRILA 1999. TELOM ZAŠTITILA ĆERKU OD KIŠE GELERA: Cena je bila visoka, a borba je sve teža! POMOZIMO!
Pomozimo Vesni Stojković, Foto: Privatna arhiva

HITNO JOJ JE POTREBNA NAŠA POMOĆ~

VESNA JE 5. APRILA 1999. TELOM ZAŠTITILA ĆERKU OD KIŠE GELERA: Cena je bila visoka, a borba je sve teža! POMOZIMO!

Put oporavka Vesne Stojkovič koja je ranjena tokom NATO bombardovanja 1999. nije lak, jer je sustižu novi zdravstveni problemi koji joj otežavaju kretanje i osnovne fiziološke potrebe

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Na današnji dan pre tačno 25 godina, u okruženju haosa koje su pratile bombe koje su padale sa neba, jedna majka iz Vranja pokazala je neopisivu hrabrost, stavljajući svoj život na kocku kako bi zaštitila svoju jednogdišnju ćerku od smrtonosne opasnosti. Cena hrabrosti je bila visoka – amputacija obe noge i onkološko oboljenje kao posledica gelera od bombe koje je nosila više od deceniju u svom telu.

O životu Vesne Stojković može se napisati knjiga jer ona i danas, 25 godina posle ranjavanja tokom NATO bombardovanja, vodi bitku za život, za sutra. Put oporavka nije lak, jer je sustižu novi zdravstveni problemi koji joj otežavaju kretanje i osnovne fiziološke potrebe.

Vesna Stojković
Vesna Stojkovićfoto: Privatna arhiva

Vesna od 2019. živi bez oba donja ektremiteta, a pre dve godine joj je dijagnostikovan rak debelog creva. Veštačke proteze koje je dobila od PIO fonda više ne može da koristi jer je zbog bolesti drastično smršala, a život na šestom spratu bez lifta u kolicima je nemoguć. Zato Vesna ne može ni da izađe iz stana ako joj neko ne pomogne. Dane provodi sama u 4 zida nadajući se da će joj neko pomoći na putu oporavka. I nada je sve što joj je preostalo, jer sa svojom invalidskom penzijom jedva pokriva troškove hrane i komunalija, dok za nove proteze nema novca. Kaže da joj je biološka terapija pomogla dosta, ali sada kada nema proteze, ne može ni u bolnicu da istu primi. Trpi nesnosne bolove, ne može ni da jede jer je bolest napala i jednjak.

Sredstava da plati nekog ko će joj pomagati, spuštati je stepenicama, voditi na biološke terapije jednom nedeljno takođe nema. Kaže da bi joj pomoglo i da čak svoj stan da nekome u zamenu za neki prizemni i pristojan objekat iz kog će moći da se kreće sama.

Vesna Stojković
Vesna Stojkovićfoto: Privatna arhiva

Vesni bi život olakšale proteze, ali procedura oko uzimanja mera za iste je jako komplikovana, te bi ona morala da bude smeštena u blizini klinike, ili da barem putuje jednom nedeljno u periodu od minimum dva meseca.

Tako da je Vesni, osim pomoći oko odlaska na biološke terapije, potreban novac za put do Kragujevca ili za privatni smeštaj.

Svi koji žele da pomognu Vesni da prikupi mogu isti uplatiti na ovaj broj računa, s obzirom na to da drugi način pokrivanja tih troškova ne postoji.

Račun za donacije: 160-6000000805434-17

Primalac: Vesna Stojković, Vranje

Devizni: RS35160600000083522578

Bonus video:

01:09

Novaku (15) je potrebna naša pomoć!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.