DADILJE ZA 8 SATI RADA ZARADE SKORO 10.000 DNEVNO: Sve su traženije, a evo od čega zavisi KOLIKO ĆE NAPLATITI
Dadilja, Foto: Profimedia

roditelji da obrate pažnju

DADILJE ZA 8 SATI RADA ZARADE SKORO 10.000 DNEVNO: Sve su traženije, a evo od čega zavisi KOLIKO ĆE NAPLATITI

Traženje pouzdane osobe za čuvanje dece postaje sve je veći izazov, uprkos ekspanziji ovog sektora na tržištu

Objavljeno:

Roditelji čija deca ne idu u vrtić često se oslanjaju na usluge dadilja za svakodnevnu brigu o deci. Sa druge strane, deca koja idu u vrtić često su podložna virusnim infekcijama, pa je u tim trenucima neophodno da neko brine o njima.

Traženje pouzdane osobe za čuvanje dece postaje sve je veći izazov, uprkos ekspanziji ovog sektora na tržištu. Oglasa i agencija koje nude ove usluge kao da nema dovoljno, a odabir prave osobe za brigu o detetu zahteva pažljivu selekciju. Kao važan faktor nameće se i cena usluge dadilje.

Cena zavisi od stručne spreme i iskustva

Naknada dadilja za njihov rad varira u zavisnosti od iskustva i stručne spreme. Dadilje sa manje iskustva (često su to studenktinje) mogu naplaćivati niže tarife, dok one sa velikim iskustvom ili one sa odgovarajućom stručnom spremom (medicinske sestre ili vaspitačice) često naplaćuju znatno više, od 700 do 1.200 dinara po satu, odnosno od 5.600 do 9.600 dinara dnevno. Studentkinje koje se odluče da obavljaju ovaj posao u pauzama između ispitnih rokova naplaćuju od 500 dinara po satu.

Da nije problem samo u novcu, svedoči i jedna mama iz Beograda. Kako kaže, veoma je teško naći nekoga od poverenja. S obzirom na prirodu posla, dadilje se najviše angažuju po preporuci pa su one od poverenja uglavnom nedostupne.

"Bitno mi je da je osoba pouzdana. Ipak, često nemate mnogo vremena za odabir. Dete u tom trenutku nije bilo spremno za kolektiv u vrtiću, 'baka i deka servis' nisu bili na raspolaganju, suprug je takođe morao da radi, ostalo je samo da angažujem dadilju, po hitnom postupku. Po preporuci sam došla do studentkinje farmacije. Njena tarifa bila je 500 dinara po satu. U to je uključeno samo čuvanje deteta od godinu i po dana - presvlačenje i hranjenje. Ručak je bio spremljen, nije izvodila dete u šetnju", kaže ona za Mondo.

Razgovarali smo i sa studentkinjom pedagogije koja pruža usluge čuvanje dece. "Kao studentkinja četvrte godine pedagogije, radim kao dadilja u slobodno vreme. Već dve godine čuvam dete u jednoj porodici i zaista mi dobro dođe ovaj vid zarade. Naplaćujem 800 dinara po satu, a budući da provodim 8 sati dnevno sa detetom, to mi pruža stabilan izvor prihoda".

I penzionerke često nude ovu uslugu

Na sajtovima za oglašavanje neretko se mogu videti oglasi penzionerki koje bi da zarade. "Odlučila sam da potražim dodatni izvor prihoda, jer penzija nikad nije dovoljna. Komšinica mi je rekla da njeni rođaci traže dadilju, ozbiljnu, stariju osobu, koja bi čuvala njihovo dete na duži vremenski period 8 sati dnevno. U početku sam naplaćivala 800 dinara po satu, ali nedavno smo dogovorili platu na mesečnom nivou", kaže jedna penzionerka sa Voždovca za Mondo.

Cene u agencijama

Cene koje su objavile pojedine agencije koje nude usluge čuvanja dece na svojim sajtovima kreću se od 400 dinara po satu pa naviše. Cena se uvećava za drugo i svako naredno dete. Dodatno se naplaćuje usluga obavljanja kućnih poslova. Tako na primer jedna agencija nudi uslugu čuvanja deteta od ponedeljka do petka po ceni od 600 dinara po satu. Vikendima, praznicima ili čuvanje noću skuplje se naplaćuje.

Na sajtu druge agencije cene čuvanja dece izražene su na dnevnom nivou, pa tako za čuvanje jednog deteta u trajanju od 8 sati traže 4.000 dinara, a za čuvanje novorođenčadi ili više dece istovremeno 12.000 dinara dnevno.

Kontaktirali smo jednu beogradsku agenciju za čuvanje dece kako bismo saznali koje usluge nude i šta obuhvata cena. "Naše dadilje staraju se o zdravlju deteta, ishrani, o njegovom vaspitanju. Nudimo mogućnost povremenog ili stalnog čuvanja deteta. U zavisnosti od vaših potreba i potreba deteta, nudimo mogućnost pripreme obroka i jela za bebu, hranjenje bebe, kreativni rad sa bebama ili starijom decom, igre na otvorenom sa decom i slično. Prosečna cena čuvanja dece po satu je 600 dinara, ali ona zavisi isključivo od potreba porodice koja angažuje naše dadilje", navode iz jedne beogradske agencije za Mondo.

Bonus video: NIKAD NIJE BILO NEPOVOLJNIJE UZETI STAMBENI KREDIT NEGO SAD Gavrilović: Cene na istorijskom maksimumu, MORA I EURIBOR DA PADNE

05:23

NIKAD NIJE BILO NEPOVOLJNIJE UZETI STAMBENI KREDIT NEGO SAD Gavrilović: Cene na istorijskom maksimumu, MORA I EURIBOR DA PADNE

(Espreso/Mondo/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.