MISTERIJA OVOG NAŠEG JEZERA UTERUJE STRAH U KOSTI: U obliku je zmaja, a koje tajne krije?
Jezero Ćelije, Foto: Google street

LEGENDA KAŽE

MISTERIJA OVOG NAŠEG JEZERA UTERUJE STRAH U KOSTI: U obliku je zmaja, a koje tajne krije?

Kruševljani, ali i širi okrug, iz jezera Ćelije snabdevaju se vodom

Objavljeno:

Na teritoriji dve opštine u Srbiji, Kruševca i Brusa, prostire se jezero koje godinama izaziva intrige. Dobilo je ime po naselju u kojem se nalazi - Ćelije, a priča o njegovom nastanku koja se prenosi sa kolena na koleno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jezero Ćelije, ili Zlatno jezero kako ga često zovu, nastalo je pregrađivanjem reke Rasine 1972. godine i izgradnjom brane na ovoj reci, a kako su nam meštani kazali zadnja kap vode pala je neposredno pred Titovu smrt. Ovo jezero napravljeno je pre svega za potrebe Đerdapa kako bi ga zaštitilo od nanosa koji su nastajali erozivnim putem.

Kruševljani, ali i širi okrug, iz jezera Ćelije snabdevaju se vodom, jer je utvrđeno da je tečnost izuzetnog kvaliteta, a tome kumuje i činjenica da Čarapani imaju jednu od najkvalitetnijih pijaćih voda.

Mnogima je ovo jezero i poznata turistička destinacija, jer je tokom letnjih perioda voda izuzetno topla, prema nekim navodima veruje se da može dostignuti i neverovatnih 27 stepeni celzijusa, pa je mnogim kupačima ovo savršeno mesto za kupanje leti.

Jezero je okruženo i dvema planinama, Kopanikom i Jastrepcem, a zelenilo privlači mnoge da pobegnu iz grada i uživaju u prirodi.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/BlaceCaffe

Nesvakidašnje jezero u Evropi

S obzirom da se nalazi tik do magistralnog puta, mnogim biciklistima je i omiljeni pejzaž dok voze svoju rutu, a neki su prateći mapu primetili još jednu zanimljivost - pored svoje intrigantne priče jezero Ćelije ima i nesvakidašnji oblik.

Ako otvoritie Google mapu i pronađete jezero sve će vam biti jasno - na prvi pogled je očigledam oblik kineskog zmaja, a ovkava tekuća voda jedinstvena je u Evropi.

Legenda kreće 70ih godina kada je naselje Zlatari za potrebe jezera izmešteno, a jedan deo potpoljen. Pod vodom su ostali seosko groblje i crkva, a neki meštani su kazali da su videli kako krst te crkve viri iz vode.

Jedna priča posebno liči na onu iz domena horora, jer kaže da će se u jezeru utopiti onoliko ljudi koliko je sahranjeno na groblju koje je potopljeno.

S obzirom da se ovde leti skuplja i dosta mladog sveta, a neretke su bili i tragedije na ovom jezeru, meštani tvrde da mnogi dođu neiskusni, ali da nekim tragedijama kumuje i alkohol.

Iako su mišljenja podeljenja, na Ćelijama se jeste utapao veliki broj kupača, ali i iskusnih ribolovaca, da li zbog "ukletog jezera", kako ga neki zovu ili nesrećnim slučajem, ali nažalost broj nesreća je velik.

Bonus video:

00:43

Misteriozno jezero Lugu

(Espreso / Telegraf / Jelena Peranović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.