SAHRANA EPISKOPA ANTONIJA U SUBOTU U MOSKVI: Opelo služi i patrijarh srpski Porfirije
Episkop Antonije, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Sahrana

SAHRANA EPISKOPA ANTONIJA U SUBOTU U MOSKVI: Opelo služi i patrijarh srpski Porfirije

U jutro 11. marta 2024. godine širom Pravoslavne Vaseljene odjeknula je tužna vest o preranom upokojenju blažene uspomene Episkopa moravičkog Antonija

Objavljeno:

Episkop moravički Antonije (Pantelić) upokojio se u ponedeljak u Moskvi u 54. godini.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da će opelo i pogreb biti u subotu u Moskvi, kao i da će opelo služiti patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh srpski Porfirije.

"U jutro 11. marta 2024. godine širom Pravoslavne Vaseljene odjeknula je tužna vest o preranom upokojenju blažene uspomene Episkopa moravičkog Antonija (Pantelića), vikara Patrijarha srpskog i starešine Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi", navodi SPC i dodaje:

"Zaupokojenu svetu Liturgiju i opelo vladici Antoniju bogoslužiće Patrijarh moskovski i sve Rusije g. Kiril i Patrijarh srpski g. Porfirije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u subotu 16. marta 2024. godine, posle čega je predviđen pogreb u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla Podvorja Srpske Crkve u Moskvi, gde je revnosno službovao Bogu i međubratskoj ljubavi punih osamnaest godina".

Iz SPC navode da će "Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, u pratnji sveštene delegacije Srpske Pravoslavne Crkve, lično uzeti učešća u Vladičinom ispraćaju iz smrti u život".

"U nepokolebivoj veri i stamenoj nadi na vaskrsenje usnulih i život budućeg veka, a sa molitvenim uzdasima pritičemo, jedinom Pobeditelju smrti – Hristu Spasitelju – da dušu našeg Vladike Antonija odmori i nastani u Svome naručju, gde pravedni blaženstvuju.

Večan ti spomen, dostojan Blaženstva i večnog spomena, dragi naš vladiko Antonije!", dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

03:50

CRKVA PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, SLAVIĆEMO BOŽIĆ 25. DECEMBRA?! Istoričar za Kurir TV: SPC iz ovog razloga ODLAŽE ODLUKU

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.