MUP POSLAO VAŽAN APEL SVIM GRAĐANIMA: Evo šta je saopšteno
Foto: RINA

obratite pažnju

MUP POSLAO VAŽAN APEL SVIM GRAĐANIMA: Evo šta je saopšteno

Između ostalog, MUP je u objavi apelovao na građane da zaštitni program na računaru uvek drže uključenim

Objavljeno: 14:45h

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na svojoj Instagram stranici "mupsrbije" da je tokom 2023. godine uočen porast slučajeva krađe identiteta putem interneta i slučajeva neovlašćenog pristupa računarskim sistemima zbog čega je apelovao na građane da zaštite računare kako ne bi došlo do krađe identiteta.

U objavi na Instagram stranici mupsrbije se navodi da do ovoga često dolazi nepažnjom korisnika Internet usluga, koji zbog svoje neopreznosti i otvaranjem različitih linkova dozvole instalaciju zlonamernog programa na svom računarskom sistemu, ili pak ostavljaju svoje podatke na različitim internet stranicama bez prethodne provere.

Između ostalog, MUP je u objavi apelovao na građane da zaštitni program na računaru uvek drže uključenim jer ta vrsta računarskog programa štiti računar od zlonamernih pokušaja pristupa računaru, oštećenja ili brisanja podataka, otuđivanja korisničkih imena i lozinki ili drugih osetljivih informacija.

Takođe, ukazuju građanima na to da treba da instaliraju i vrše ažuriranje antivirus programa na njihovom računaru, zatim da ažuriraju i operativni sistem na računaru ali i da obrate posebnu pažnju kada vrše "download" odnosno preuzimanje različitih sadržaja sa interneta na svoj računar.

Navode i da je važno da građani ugase svoj računar kada nisu pored njega prisutni jer se time neovlašćenim licima onemogućava da preuzmu kontrolu nad njegovim radom ukoliko je zaražen račnarskim virusom čime takođe izbegavaju da postanu žrtve zloupotrebe.

Dodaju da je krađa identiteta zloupotrebom informacionih tehnologija postala jedna od najčešćih aktivnosti izvršilaca krivičnih dela.

Ističu da je važno da građani znaju da su sadržaji tipa "keygene", "crack" i mnogi drugi koji se mogu besplatno skinuti sa interneta vrlo često zaraženi nekim tipom zlonamernog programa i da na taj način korisnik nesvesno kompromituje svoj računar.

Upozoravaju i da građani ne dele svoju šifru za vaj-faj jer, kako objašnjavaju, lica koja neovlašćeno dođu u posed njihove šifre za vaj-faj, koristeći njihovu IP adresu mogu da učine niz krivičnih dela za čije izvršenje se nedužni građani mogu smatrati odgovornim.

Bonus video:

04:15

OPREZ! KUPCI STANOVA SVE VIŠE ŽRTVE PREVARA! Advokat: Najveći rizik nose stanovi u izgradnji, A ZAŠTITA JE MOGUĆA NA OVAJ NAČIN

(Espreso/RTS/Agencije/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.