SVINJA KOJA DAJE NAJKVALITETNIJE MESO: Goran ih ima 200 i zbog njih nosi zavidnu titulu
Goranove moravke., Foto: Rina

Stočarstvo

SVINJA KOJA DAJE NAJKVALITETNIJE MESO: Goran ih ima 200 i zbog njih nosi zavidnu titulu

Nakon teške situacije koja je zadesila srpske poljoprivrednike, mnogi su odustali od stočarstva

Objavljeno: 12:14h

Na Goranovom imanju od četiri hektara slobodno pase oko 200 grla svinja, pa Bojović sa pravom i nosi tutulu najboljeg domaćina iz svoje oblasti stočarstva za 2023. godinu i to od strane Ministarstva poljoprivrede.

― Ja tu nagradu zaista nisam očekivao. Kad sam dobio poziv, otišao sam u Beograd više turistički. Međutim, iznenadio sam se kad sam čuo svoje ime u tako jakoj konkurenciji. To mi je samo dodatni podstrek da se nastavim baviti svojim poslom kao i do sada ― rekao je za RINU Goran, prenosi Kurir.

Vodeći se iskustvom iz detinjstva, Goran se odlučio na uzgoj ove, skoro zaboravljene rase ― moravki. Najvažnije mu je da za svoju robu ima kupca, pa iako ova grana poljoprivrede nije u zavidnoj poziciji on uspeva da ostvari profit.

― Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj. Hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju, mahom ujutru i uveče. Moravke imaju to takozvano mramorisano meso koje podrazumeva red mesa, red masti. Veprovi mogu dostići visinu od oko 130, a svinje oko 120 kilograma. U kvalitetu mesa nema razlike, već ima samo u kvantitetu jer moravke daju do 10 odsto više mesa u odnosu na mangulice ― kaže Goran.

Moravka
Moravkafoto: Rina

Više mesa kod moravki nije slučajnost, jer su one nastale sredinom 19. veka u dolini Morave i to od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira, a u formiranju rase učestovao je i jorkšir, da bi se dobila produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće. Primećeno je da moravke čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja.

Osim što prodaje svinje, on njihovo meso prerađuje pa su tako Goranove sušare svake zime prepune pršute.

Sušenje mesa obavljamo po tradicionalnoj recepturi naših predaka. Sve ima svoj način, od podlaganja, čuvanja, vremena sušenja. Mada, ono što daje posebnu čar ovoj pršuti jeste vazduh na planini Jelici ― zaključuje priznati najbolji domaćin.

Bonus video:

01:56

Moravka, autohtona svinja sa ovih prostora

Espreso / Kurir / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.