ŽENE IZVAN SVOG VREMENA: Gordana Kuić je pisala o njima, DA LI ZNATE KO SU BILE SESTRE LEVI?
Sestre Levi, Foto: Vikipedija/Dr. Eliezer Papo Ben-Gurion University

Porodična priča

ŽENE IZVAN SVOG VREMENA: Gordana Kuić je pisala o njima, DA LI ZNATE KO SU BILE SESTRE LEVI?

Miris kiše na Balkanu, a kasnije i nastavak Cvat lipe na Balkanu su serije zasnovane na romanima Gordane Kuić, ali da li znate odakle ideja za njih?

Objavljeno:

Miris kiše na Balkanu je prva od dve serije bazirane na Balkanskoj trilogiji Gordane Kujć, koje je režirao Ljubiša Samardžić, a ostale su u lepom sećanju svima koji su ih gledali. Radnja prati sefardske Jevreje iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Međutim, da li ste znali da je ova prelepa porodična priča bazirana na istinitoj priči?

Miris kiše na Balkanu
Miris kiše na Balkanufoto: Printscreen/Youtube

Naime, Gordana Kuić je roman bazirala na priči i sećanjima njene mame Blanki Levi (u seriji Salom) o odrastanju u porodici sa 4 sestre i bratoFm u periodu Prvog i Drugog svetsog rata.

Ono što je specifično i izdvaja ovu priču od drugih, je to koliko su ove devojke bile izvan svog vremena. Laura, Rifka, Klara, Blanka i Nina Salom bile su izuzetno pametne devojke, nisu se obazirale na tradicionalne i verske norme, a svaka je išla onako kako je smatrala da treba. Ko su bile ove sarajevske "revolucionarke"?

Rifka i Blanki (dole), Nina, Laura i Klara (gore)
Rifka i Blanki (dole), Nina, Laura i Klara (gore)foto: Vikipedija/Dr. Eliezer Papo Ben-Gurion University

Laura, rođena Luna, bila je nastarija sestra, bila je književnica i prevodilac, samostalno je odgajala sinove. Neki je smatraju za prvu feministkinju na Balkanu .Njeno delo "Sefardske žene u Bosni" prva je kulturografska i etnografska knjiga o sefardskim ženama na svetu.

Rifka, odmilja Riki, najmlađe dete u porodici, bila je prva sarajevska profesionalna balerina, ujedno i prva sefardska balerina i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Važila je za najtalentovaniju jugoslovenku balerinu za grotesku, ali i za balerinu sa najboljim proporcijama. O njenom talentu govori i to da je Narodno pozorište finansiralo njeno usavršavanje u Parizu. Iako je bila miljenica publike, sa mnoštvo ostvarenih uloga, njenoj karijeri došao je kraj tragičnom povredom. Slomila je kuk na sceni 1939. godine. Nakon rata se vratila u pozorište, gde je radila kao kostimograf. Preminula je u Njujorku 1968. godine, u koji je 1957. otišla zbog operacije kuka.

Rifka Levi
Rifka Levifoto: Printscreen/Youtube

Klara je bila vrsna muzičarka. Svirala je klavir, špansku gitaru, a često je pratila Rifku u njenim ranim nastupima po sarajevskim zabavama. Udala se za izvesnog Splićanina iz porodice Dvorniković i takođe svoj životni put okončala u Njujorku, gde se preselila nakon rata.

Nina je bila iskusna modistkinja, pravila je najlepše šešire u Sarajevu, a njen salon šešira „Chapeau Chic Parisien“ prvi izraz ženskog poduzetništva u ovim krajevima, o kome se i dan danas priča.

I za kraj, glavni lik knjige, osoba koja je uticala na Gordanu da napiše ova dela, njena majka - Blanki Levi.

Blanki Levi
Blanki Levifoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Priča o ljubavi Blanki i Metodija (u seriji Marko) , sefardske Jevrejke i Srbina, ali i problemima koja je ova ljubav donela, jedna je od tema prvog romana. Blanki, koja je važila za jednu od najnačitanijih žena u Sarajevu tog doba, udala se za preratnog sarajevskog industrijalca Metodija Kuića, koji će, iako je bio finansijer Narodnooslobodilačkog pokreta, proći posleratne godine kao narodni neprijatelj.

Gordana Kuić
Gordana Kuićfoto: Wikimedia

U Beogradu je rodila kćerku Gordanu, koja će postati nagrađivana književnica najpoznatija po knjizi Miris kiše na Balkanu, u kojoj će pisati o životima svojih tetki i majke.

Bonus video:

00:56

TESNA KOŽA JE BILA MATRICA, SVE OSTALE SERIJE SU JE KOPIRALE Baletić: Naše velike porodice sa jednim kupatilom u kući

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.