USKORO KREĆE NOVI KONKURS ZA OBUKU VOJNIH PILOTA: Evo ko može da se prijavi
Pilotska kabina, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

pomoć vojsci srbije

USKORO KREĆE NOVI KONKURS ZA OBUKU VOJNIH PILOTA: Evo ko može da se prijavi

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici u toku je osnovna letačka obuka

Objavljeno:

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici u toku je osnovna letačka obuka polaznika vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane i najavilo da će početkom februara biti raspisan konkurs za sve koji žele da postanu piloti u Vojsci Srbije.

Obuka predstavlja dopunski model osposobljavanja za pilote Vojske Srbije, u trajanju od oko sedam meseci, koje mogu pohađati mlađi od 27 godina sa prethodno stečenim fakultetskim obrazovanjem.

Letačka obuka se izvodi na avionima "lasta" i helikopterima "gazela", a realizuju je nastavnici letenja i instruktori iz sastava 204. vazduhoplovne brigade.

Helikopter
foto: Printscreen Youtube / gvlacom

U skladu sa programom obučavanja, budući piloti su u ovoj fazi realizovali zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje karakteristika vazduhoplova i njihovih sklopova, tehnika pilotiranja, kao i sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije, a sada, uz vođenje instruktora, prolaze obuku u vazduhu.

Po završetku osnovne letačke obuke, oni će primiti dužnosti u vazduhoplovnim jedinicama Vojske Srbije i pristupiti obuci za navigacijsko, grupno, instrumentalno i noćno letenje, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za tip vazduhoplova za koji su selektovani i stekli zvanje pilota Vojske Srbije.

Vojska Srbije
foto: Printscreen/RTS

Državljani Srbije koji su završili fakultet a žele da postanu piloti Vojske Srbije imaće priliku da se za to prijave već početkom sledećeg meseca, kada će biti raspisan konkurs za prijem nove generacije polaznika vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije, prenosi Tanjug.

Bonus video:

00:49

Kineski veliki civilni helikopter obavio prvi let

(Espreso/Alo/Milan Lovas/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.