OD SIROMAŠNE PLESAČICE DO CARICE: Ko je bila carica Teodora i kako je uticala na svet?
Carica Teodora, Foto: Wikipedia

Istorija

OD SIROMAŠNE PLESAČICE DO CARICE: Ko je bila carica Teodora i kako je uticala na svet?

Carica Teodora bila je vizantijska carica i supruga Justinijana I.

Objavljeno:

Teodora je rođena u Konstantinopolju, današnjem Istanbulu, i rođena je u proodici nižeg statusa. Pre udaje za Justinijana, bavila se plesom i glumom, što se u to vreme smatralo neprikladnim za žene visokog društvenog statusa. Pretpostavlja se da je dobila prvo dete, ćerku, u ranoj mladosti, sa samo 14 godina, a potom i sina - Jovana.

Plesala je u mestima koji su naličili današnjim bordelima, a nakon što je postala ljubavnica Hekebola, guvernera oblasti današnje Libije, otputovala sa njim i napustila dotadašnju karijeru.

Nakon burnog rastanka sa Hekebolom, pridružila se asketskoj zajednici u pustinji blizu Aleksandrije, gde je doživela verski preobražaj u granu ranog hrišćanstva koja je tada bila na udaru države - monofizitsko učenje.

Carica Teodora
foto: Wikipedia

Udaja za Justinijana

Veruje se da je Justinijan, sestrić tadašnjeg cara Justina, stvarno zavoleo Teodoru, a o tome svedoči i zakon da ona može da se uda (pravo koje bivše glumice i plesačice nisu imale). Venčali su se protivno želji Justinijanove tetke, carice Eufemije, koja je i sama bila bivša robinja i konkubina. Kada je Justin umro, a Justinijan postao car 527. godine, Teodora je postala carica Rimskog carstva. Veruje se da je njihov brak razlog za velike političke promene i reforme u Vizantiji.

Justinijan je nju smatrao jednakom, a veruje se da je upravo ona razlog njegovog ostanka na vlasti nakon pobude Nika, kada ga je ubedila da ne beži već da se suprotstavi pobunjenicima.

Preteča feminizma

Važila je za veoma lepu, ali i jednako inteligentnu ženu, srčano se borila za prva žena. Podržavala je zakone za poboljšanje statusa žena u društvu, Zabranila je prisilnu prostituciju, proširila mogućnost razvoda, majkama je dala veća ovlašćenja nad decom, za silovanje je uvela smrtnu kaznu i mnoge druge reforme.

Carica Teodora je umrla 548. godine, najverovatnije od raka. Imala je oko 40 godina i umrla je samo nekoliko meseci pre muža. Sahranjena je u grobnici koju je za njih dvoje podigao Justinijan u blizini Crkve svetih apostola u Carigradu.

Bonus video:

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.