MARKO IZ ZRENJANINA JE UČENIK ZA PRIMER: Našao se među najboljim đacima u CELOJ SRBIJI!
Marko Denda, Foto: Grad Zrenjanin

SVAKA čast!

MARKO IZ ZRENJANINA JE UČENIK ZA PRIMER: Našao se među najboljim đacima u CELOJ SRBIJI!

Marko je prošle školske godine osvojio i treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike

Objavljeno:

Marko Denda ima 15 godina i pohađa prvi razred Zrenjaninske gimnazije, prirodno – matematički smer. Živi u Zrenjaninu sa mamom, tatom, sestrom i bratom. Trenira košarku i šah, i polaznik je Istraživačke stanice „Petnica“.

Kao učenik osmog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, Marko je pobedio na republičkom takmičenju iz srpskog jezika. Kada je nedavno u Pokrajinskoj vladi održan svečani prijem na kom su uručena priznanja najboljim učenicima, pobednicima republičkih takmičenja u prošloj školskoj godini, Marka tamo nije bilo. Jer, u isto vreme je bio među 112 najuspešnijih maturanata u Srbiji u prošloj školskoj godini, na prijemu u Vladi Srbije, gde mu je uručeno priznanje „Takmičari generacije“.

Osim što je bio najbolji od najboljih u srpskom jeziku, Marko je prošle školske godine osvojio i treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike. Kao krunu osmogodišnjeg školovanja, poneo je titulu đaka generacije u OŠ „Žarko Zrenjanin“. Dobitnik je i stipendije „Svetosavlja“.

Za sebe kaže da je radoznao, uporan i istrajan u obavljanju svih obaveza. Tvrdi da je za razvoj ovih osobina u velikoj meri zaslužan sport u kom je od najranijeg detinjstva.

– Pripreme za takmičenja su dugotrajan proces i zahtevaju kontinuiran rad. Pored školskih obaveza, koje redovno izvršavam, i sa pripremama za takmičenja krećem dosta ranije, kako bih imao vremena sve da postignem. Za takmičenja se pripremam uz pomoć nastavnika, vežbajući zadatke sa ranijih takmičenja i prelazeći gradivo mnogo obimnije i detaljnije, nego što je predviđeno za redovnu nastavu – priča za portal zrenjaninski.com Marko Denda.ž

Prelepi izlet posle testa

Takmičenja iz srpskog jezika za njega su bila jedno novo iskustvo. Do tada je učestvovao samo na nadmetanjima iz fizike i matematike, gde je tip zadataka drugačiji, odnosno računski.

– Gramatiku srpskog jezika volim, ali zbog pandemije nisam bio u prilici da se ranije okušam na takmičenjima jer se nisu održavala. Prvi put sam se takmičio u sedmom razredu i nedostajao mi je jedan bod za plasman na republičko takmičenje. Prošle godine, odnosno u osmom razredu, nakon osvojenih nagrada na opštinskom i okružnom takmičenju, izborio sam plasman na republičko, gde sam 27. maja 2023. godine u Tršiću osvojio prvo mesto – ističe Marko.

On dodaje da će, osim po nagradi, republičko takmičenje pamtiti po prelepom izletu posle izrade testa. Tom prilikom su obišli manastir Tronošu i spomen kuću Vuka Karadžića.

Zrenjanin
Zrenjaninfoto: Profimedia

– Osim toga, upoznao sam nekoliko drugara iz drugih gradova. Ostali smo u kontaktu i sa njima sam se takođe družio i na radionicama iz srpskog jezika i književnosti, koje su ove jeseni bile organizovane u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću. Bile su namenjene svim učenicima koji su osvojili prvo mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture ili na takmičenju „Književna olimpijada“ u sedmom ili osmom razredu – objašnjava mladi sagovornik.

Kaže i da priznanja koja je dobio za njega predstavljaju dokaz da se trud i rad uvek isplate. Međutim, ona istovremeno predstavljaju i dodatnu motivaciju i obavezuju ga da na isti način nastavi da radi i da se usavršava.

Dobro se snašao u srednjoj školi

U srednjoj školi Marko se dobro snašao. Napominje da mu je veoma lepo, društvo je dobro, ali je gradivo dosta obimnije i zahtevnije. Malo mu je teže da uskladi sve obaveze, ali ipak uspeva da nađe i slobodnog vremena.

– Pored obaveza u školi, treniram košarku u KK Petrovgrad. Takođe, igram i šah za ŠK Klek. Svoje slobodno vreme, koga nema mnogo, volim da provodim u opuštenom druženju sa vršnjacima – napominje Marko.

Ističe i da mu je u dosadašnjem životu i školovanju najvažnija podrška porodice, koja mu daje vetar u leđa a, s druge strane, predstavlja sigurnu luku.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso / Zrenjaninski / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.