13.000 SRBA , DECE I VOJNIKA UMRLO U 2 LOGORA U VELIKOM RATU: Stradali od GLADI I IZNEMOGLOSTI! (FOTO)
Logor, Foto: WWW.MOD.GOV.RS

bolna sećanja

13.000 SRBA , DECE I VOJNIKA UMRLO U 2 LOGORA U VELIKOM RATU: Stradali od GLADI I IZNEMOGLOSTI! (FOTO)

Prvi srpski zarobljenik u Velikom Međeru umro je u septembru 1914, a poslednji krajem oktobra 1918. godine

Objavljeno:

U kulturi sećanja srpskog naroda na stradanja u Velikom ratu značajno mesto zauzimaju logor u Velikom Međeru u današnjoj Slovačkoj i logor u Jindrihovicama u današnjoj Češkoj

Stradanje Srba u Velikom Međeru i Jindrihovicama 1914-1918. upravo je tema kratkog dokumentarno-edukativnog filma iz serijala "Minijature" koji se može pogledati na Jutjub kanalu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Uz svaku od minijatura, a biće ih ukupno 60 u produkciji "Zastava filma", na sajtu ministartva se može pročitati i propratni tekst, poput ovog koji je sročio potpukovnik dr Dalibor Denda, naučni saradnik beogradskog Institut za strategijska istraživanja.

Promo
foto: WWW.MOD.GOV.RS

Logor u Velikom Međeru

Logor u Velikom Međeru, ili Nađmeđeru kako se nekada zvalo, formiran je kao jedan od prvih logora u Austrougarskoj monarhiji, u avgustu 1914. godine. Sastojao se od 36 baraka pravljanih za smeštaj između 6.000 i 12.000 ljudi. Međutim u njemu je stalno ili privremeno boravilo oko 20.000 ljudi. Od samog početka to je bio internirski logor i prolazni logor za ratne zarobljenike.

Prvi ratni zarobljenici i internirci tu su dovoženi u stočnim železničkim vagonima koji su danima ostajali zatvoreni. Zatvorenici nisu dobijali ni hranu ni vodu, pa su mnogi umrli još tokom transporta.

U početku su u logoru bila samo polja ograđena žicom, pa su izmrcvareni, iscepani i gladni zarobljenici morali sami da podižu barake kako bi se sklonili od hladnoće. Takva situacija pogodovala je širenju zaraza.

Promo
foto: WWW.MOD.GOV.RS

Oni koji su preživeli suočili su se sa epidemijom tifusa, koja je harala od kraja decembra 1914. do maja 1915. godine. Za vreme najvećeg intenziteta epidemije u Nađmeđeru je umrlo oko 2.900 srpskih vojnika i civila.

Iz Velikog Međera krajem 1915. godine zarobljeni srpski vojnici premeštani su u druge logore, u Mauthauzen, Ašah i Braunau. Tu su tada ostali samo internirani srpski civili kako iz Srbije i Crne Gore, tako i iz monarhije.

Prvi srpski zarobljenik u Velikom Međeru umro je u septembru 1914, a poslednji krajem oktobra 1918. godine. U ovom logoru ukupno je stradalo oko 6.000 Srba.

1 / 24 Foto: WWW.MOD.GOV.RS

Logor u Jindrihovicama

Velika smrtnost bila je i u Jindrihovicama, logoru koji se na nemačkom zvao Hajnrihsgrin. Tu se se nalazili ratni zarobljenici i civili internirani posle okupacije Srbije, prvih meseci 1916. godine. U Jindrihovicama se našlo oko 35.000 srpskih vojnika i građana različitog pola i uzrasta.

Najveća katastrofa nastupila je kada je zbog savezničke pomorske blokade krajem 1916. i početkom 1917. u austrijskom delu monarhije nastala nestašica hrane i ogreva. Osnovnu ishranu u logorima tada je činila čorba od stočne repe. Zima je bila izuzetno teška, pa je i hladnoća uzimala danak u mrtvima.

Promo
foto: WWW.MOD.GOV.RS

Srpski i ruski zarobljenici koji su bili internirani zajedno umirali su u Jindrihovicama od gladi i iznemoglosti, a s proleća, pošto su pokušali da utole glad mladom travom i lišćem, smrtnost je masovno nastupala od zamršenih creva.

Situacija se popravila do sredine 1917, kada su počeli da stižu paketi Crvenog krsta, ali je danak u Jindrihovicama plaćen sa preko 7.000 mrtvih srpskih vojnika, među kojima je bilo i oko 300 srpske dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Bonus video:

00:19

Vojska Srbije

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.