ATRIJUM MUZEJA NOVOG SADA OTVOREN ZA POSETIOCE: U koju svrhu će biti korišten
Petrovaradinska tvrđava, Foto: Marina Lopičić

rekonstrukcija

ATRIJUM MUZEJA NOVOG SADA OTVOREN ZA POSETIOCE: U koju svrhu će biti korišten

U atrijumu će se ubuduće izlagati veliki broj kulturnih sadržaja i održavati razne manifestacija, na radost svih Novosađana i mnogobrojnih posetilaca Novog Sada

Objavljeno:

Na Petrovaradinskoj tvrđavi, u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada, otvoren je renovirani atrijum koji ima veliki kulturni i istorijski značaj.

Centralna zgrada se nalazi na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom kao Topovnjača. To je monumentalna barokna građevina, pravougaone osnove sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu, građena u periodu od 1755. do 1760. godine.

Zbog dotrajalosti više puta su tokom godina vršene razne adaptacije, sanacije i rekonstrukcije ovog prostora.

Zahvaljujući zalaganju Gradske uprave za kulturu i Muzeja Grada Novog Sada, a na osnovu uslova i mera propisanih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izvršena je rekonstrukcija lanterne.

Grad Novi Sad i JP “Zavod za izgradnju grada“ zajednički su investirali sredstva za tu namenu izdvojivši oko 25 miliona dinara, dok je JP “Zavod za izgradnju grada” ovaj projekat realizovalo.

Petrovaradinska tvrđava
foto: Beta / Dragan Gojić

Prilikom rekonstrukcije izvršeno je uklanjanje postojeće lanterne atrijuma objekta, izgrađena je nova, lakša, čelično-staklena lanterna koja je postavlјena iznad krovnog venca atrijuma. Okončani su i radovi na obijanju postojećeg kompletnog krovnog venca i izrađen je novi, širine 105 cm u dužini od 110 metara.

Na čeličnim krovnim nosačima montirane su staklene površine u aluminijumskim ramovima koji se međusobno spajaju i koji su ujedno i krovni pokrivač lanterne. Takođe, uklonjen je dograđeni deo sanitarnog bloka u južnom delu atrijuma i unutrašnjost dela atrijuma.

Otvaranjem renoviranog atrijuma, Novi Sad je bogatiji za još jedan značajan objekat, velinčastveniji i funkcionalniji nego što je bio do sada.

U atrijumu će se ubuduće izlagati veliki broj kulturnih sadržaja i održavati razne manifestacija, na radost svih Novosađana i mnogobrojnih posetilaca Novog Sada.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.