NA SUVOJ PLANINI ZAVEJANO VIŠE OD 450 KONJA I KRAVA: Vojska Srbije krenula u POMOĆ!
Foto: RINA

NEDELJU DANA ZAVEJANI

NA SUVOJ PLANINI ZAVEJANO VIŠE OD 450 KONJA I KRAVA: Vojska Srbije krenula u POMOĆ!

Meštani iz tih krajeva napominju da su ove godine stočari zakasnili da vrate stoku, koja je ostala zarobljena u snegu

Objavljeno:

Više od 450 grla krava i konja ostalo je zarobljeno tokom prethodne nedelje u snegu koji je obilno napadao na Suvoj planini. Stočari iz belopalanačkih i zaplanjskih krajeva, naročito iz sela Mali Krčimir od juče aktivno tragaju za stokom, a uključila se i Vojska Srbije, koja je iz vazduha dopremala hranu. Predsednik Opštine Gadžin Han u ostavci Milisav Filipović tvrdi da nijedno grlo nije nastradalo.

U toku proleća na obroncima Suve planine stočari iz tog dela Srbije puštaju stoku, najčešće krave i konje na ispašu, takozvani samopas gde ostaju dok ne padne sneg.

Meštani iz tih krajeva napominju da su ove godine stočari zakasnili da vrate stoku, koja je ostala zarobljena u snegu.

Dok potvrđuje da se za više od polovinom krava i konja i dalje traga, predsednik Opštine Gadžin Han u ostavci Milisav Filipović ističe da je u kontaktu sa stočarima i da su ga informisali da nije pronađeno nijedno uginulo grlo.

Sneg
Snegfoto: Kurir

U pomoć stočarima došli su i vojnici, koji su iz helikoptera dostavljali hranu životinjama. Filipović ističe da su svoj deo posla uradili veoma brzo, kao i to da nije bilo drugačijih mogućnosti da se do njih priđe.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su grlima na Suvoj planini tokom samopasa životi bili ugroženi, 2021. godine za 800 krava, 200 konja i 200 ovaca nije bilo dovoljno vode kojom bi se napojili, te da je tada bilo potrebno minimum 40 tona vode dnevno, a da su stočari uspevali da dopreme svega 12 tona.

Inače, iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavili su još sredinom novembra da će već krajem meseca na planinama padati sneg. Tada su kod Vranja bila zavejana 22 sela i proglašeno vanredno stanje, u Vladičinom Hanu nije bilo vode i sneg je bio na putevima na jugu Srbije. Vanredno stanje bilo je proglašeno i u Babušnici.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/južnevesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.