SRPSKI VOJNIK SE BORIO HRABRO U VELIKOM RATU: Prsa u prsa sa NADMOĆNIJIM NEPRIJATELJEM i NEMAŠTINOM- i pobedio!
Foto: Ministarstvo odbrane

istinski heroj Velikog rata

SRPSKI VOJNIK SE BORIO HRABRO U VELIKOM RATU: Prsa u prsa sa NADMOĆNIJIM NEPRIJATELJEM i NEMAŠTINOM- i pobedio!

Srpski vojnik je istinski heroj Velikog rata

Objavljeno: 14:30h

Srpska vojska, koja je svoje borbene i moralne kvalitete iskazala u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje, formirala se u dugom procesu borbe za obnovu srpske državnosti.

Uvođenje opšte vojne obaveze 1862, a potom i obaveze služenja vojnog roka 1882. godine, približilo je moderno organizovanu srpsku vojsku svakom vojnosposobnom stanovniku Srbije.

ČAST JE BILA BRANITI OTADŽBINU
ČAST JE BILA BRANITI OTADŽBINUfoto: Ministarstvo odbrane

Njen istorijski značaj u prvim godinama 20. veka i Prvom svetskom ratu tema su kratkog dokumentarno-edukativnog filma iz serijala "Minijature" koji se mogu pogledati na Jutjub kanalu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Uz svaku od minijatura, a biće ih ukupno 60 u produkciji "Zastava filma", na sajtu ministartva se može pročitati i propratni tekst, poput ovog koji je sročio dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta.

Shvatanje vojske kao ključnog oslonca srpske države i naroda predstavljalo je bitnu odrednicu srpskog vojničkog mentaliteta. Najveći deo srpske vojske činili su vojni obveznici, oficiri i podoficiri uglavnom sa sela.

SLAVOM OVENČANI
SLAVOM OVENČANIfoto: Ministarstvo odbrane

Seljaci, koji su bili oslonac srpske vojske, učešće u odbrani zemlje nisu shvatali kao prinudu, već kao obavezu koja je proisticala iz suštine srpske države. A Srbija je tada bila država slobodnih seljaka, vlasnika malih poseda, skromih životnih navika, izdržljivih i upornih, spremnih na iskušenja, uverenih da brane sebe, svoje porodice i kuće.

Političke i socijalne slobode, široko rasprostranjeno učešće srpskih seljaka u političkom životu, rasprostranjeno pravo da biraju, ali i da budu birani, učinili su da, za razliku od stanovnika mnogih evropskih država, srpski seljaci kraljevinu kojoj su pripadali prihvate kao svoju.

Udarci Austrougarske i pritisci na Kraljevinu Srbiju, kao i pokušaji da je ekonomski uguše, dodatno su homogenizovali srpski narod i doprineli da srpski seljak austrougarsku politiku shvati kao pretnju sopstvenoj egzistenciji.

Zato je na oglas mobilizacije srpski seljak prihvatio poziv države i odazvao se borbi za odbranu otadžbine.

SRPSKA VOJSKA
SRPSKA VOJSKAfoto: Wikipedia

Prosečan srpski vojnik u Veliki rat je otišao s 28 godina, ostavio je kod kuće na imanju od nekoliko hektara oranica, livada i šljivika ženu i troje dece, a neretko i roditelje, braću i sestre. Skroman način života i svakodnevna izloženost teškom fizičkom radu činili su ga fizički spremnim i izdržljivim. Često nepismen ili jedva pismen, svoja moralna načela temeljio je na tradicionalnim vrednostima, epskoj svesti i nacionalnom zavetu.

Srpski vojnik borio se hrabro, kako s neprijateljem, tako i sa sveopštom oskudicom. Iako je bio obučen u modernu uniformu, naoružan kvalitetnom i savremenom puškom, mitraljezom i topom, važio je za najneopremljenijeg vojnika Velikog rata. Srpska vlada se trudila da svoju vojsku opremi najkvalitetnijim oružjem i vojnom opremom, ali ni oružja, ni municije nije bilo u dovoljnim i potrebnim količinama.

DRAGUTIN 'OKO SOKOLOVO' MATIĆ
DRAGUTIN "OKO SOKOLOVO" MATIĆfoto: Ministarstvo odbrane

No srpski vojnik izdržao je teške borbe s čestom nadmoćnijim vojskama velikih imperija. Suočavao se s epidemijama, hladnoćom, glađu i surovom prirodom. Branio je sebe, svoje najbliže, svoju veru, kralja i otadžbinu. Kraj rata dočekao je kao pobednik.

Srpski vojnik je istinski heroj Velikog rata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.