POTPUKOVNIK RAZOTKRIO PROPAGANDU PROTIV SRBIJE: O Srbima se govorilo o narodu sklonom varvarizmu i brutalnosti FOTO
Foto: Ministarstvo odbrane

propaganda

POTPUKOVNIK RAZOTKRIO PROPAGANDU PROTIV SRBIJE: O Srbima se govorilo o narodu sklonom varvarizmu i brutalnosti FOTO

Epizoda se može pogledati na sajtu i Jutjub kanalu Ministarstva odbrane koje je kroz 60 dokumentarno-edukativnih minijatura podseća na junaštvo i slavu srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Objavljeno:

Nemilosrdna austrougarska propaganda protiv srpske države vođena je još u vreme Aneksione krize 1908. i balkanskih ratova 1912/1913. godine. Oni su pripremili i izrazito antisrpski izveštaj Karnegijeve fondacije o balkanskim ratovima, pripoveda potpukovnik dr Dalibor Denda, naučni saradnik Institut za strategijska istraživanja, u sedmoj epizodi iz serijala kratkih filmova, posvećenoj austrougarskoj propagandi protiv Srbije.

Epizoda se može pogledati na sajtu i Jutjub kanalu Ministarstva odbrane koje je kroz 60 dokumentarno-edukativnih minijatura podseća na junaštvo i slavu srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Potpukovnig Denda objašnjava da je propaganda Habzburške monarhije nastavljena je još intenzivnije tokom Velikog rata. Odmah po objavi rata za potrebe ratne propagande formiran je Carsko-kraljevski ratni pres-biro. Pored štampe korišćen je i kinematograf za emitovanje nedeljnih žurnala sa ratišta i propagandnih filmova.

Slika
foto: Ministarstvo odbrane

Kao propagandna sredstva korišćene su i karikature i razglednice. Još pre početka svetskog sukoba na nemačkom govornom području kroz karikature je širena negativna slika o srpskom narodu kao varvarskom, nekulturanom i prljavom, sklonom hajdučiji, pljačkama, zaverama i ubistvima.

Za kreiranje nepovoljne slike o Srbiji poslužio je i atentat u Sarajevu, koji je uz podsećanje na Majski prevrat 1903. postao "krunski dokaz" o "kriminalnom karakteru" srpske države, njenog vladara, elite i naroda.

Slika
foto: Ministarstvo odbrane

O Srbima se govorilo kao narodu koji odseca noseve i uši neprijatelju, sklonom varvarizmu i brutalnosti. Sve to dalo je mogućnost austrougarskoj propagandi da protiv Srbije izbaci krilaticu "Serbien muss sterbien!" (Srbija mora umreti!), koja se na početku rata našla na svim propagandnim materijalima.

Slika
foto: Ministarstvo odbrane

Propaganda je imala za cilj da pokaže kako se Austrougari bore protiv podmuklog neprijatelja, čija je krivica za izbijanje rata neupitna. Austrijski vojnici nazdravljali su uz zdravicu da Rusi i Srbi moraju da umru.

Razarajući uticaj te propagande manifestovao se već prvih dana rata u Šapcu, gde su austrougarski vojnici zverski ubili veliki broj civila, staraca, žena i dece. Srpske civile ubijali su i u Austrougarskoj monarhiji.

a
foto: Ministarstvo odbrane

Nakon formiranja Vojnog generalnog guvernmana u Srbiji 1916. godine, radi propagandnog rada osnovan je list "Beogradske novosti". Propaganda je vršena i preko škola, gde su se u nastavi slavili Habzburzi i njihova država. Cilj austrougarske propagande u ratu protiv Srbije bio je, s jedne strane, jačanje morala sopstvenih trupa, a sa druge slabljenje volje za borbu kod Srba.

Međutim, koliko god se Austrougari trudili da kralja Petra prikažu kao svinjara, a premijera Pašića kao prosjaka, srpski vojnik je u svojoj borbi ostao veran kralju i otadžbini, zaključuje potpukovnik dr Dalibor Denda.

01:22

AMERIKANCI KADA DOĐU, BUDU OČARANI BOGATSTVOM SRBIJE Istoričarka umetnosti o propadanju znamenitih dvoraca: Tužna činjenica!

(Espreso/kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.