DA LI STE ČULI ZA "SRPSKI TIBET"? Priroda je NETAKNUTA, raj za avanturiste (FOTO)
Pešterska visoravan, Foto: RTS/Printscreen

PRELEPO

DA LI STE ČULI ZA "SRPSKI TIBET"? Priroda je NETAKNUTA, raj za avanturiste (FOTO)

Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravni

Objavljeno:

Specijalni rezervat prirode „Peštersko polje“, prostire se na jednoj od najvećih visoravni u Evropi, a ljubitelji netaknute prirode nazivaju ga „srpski Tibet“.

Pored ovog naziva, tu je i „balkanski Sibir“, ali sa razlogom, jer se temperature tokom zime ovde mogu spustiti i do 40 stepeni ispod nule.

A zašto „srpski Tibet“?

Zbog brojnih istorijskih, sakralnih i istorijski značajnih spomenika u okolini Peštera, područje je zavredelo krilaticu „srpskog Tibeta“.

Pešter
Pešterfoto: RINA

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara, Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravni, a svakako najveću balkansku. Na području opštine Sjenica se nalazi najveći deo Peštera, dok je manji deo na području Tutina i Novog Pazara.

Najverovatnije prema slovenskom terminu za pećine, koji glasi peštere, ovo područje je nazvano Pešter. Postoji i mišljenje da naziv Pešter vodi poreklo od reči „špeš-ter“ iz ilirskog jezika, u značenju „pretežno mračno“.

Inače, Pešterska visoravan važi za najhladniji deo Srbije, a 13. januara 1985. izmereno je -39,5 stepeni celzijusa u selu Karajukića bunari, što je ujedno i najniža temperatura ikada izmerena u zemlji.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso / City magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.