"NIJE POTREBNO 70 PAPIRA": Oglasio se RFZO, evo koliko dokumenata treba za REFUNDACIJU TRUDNIČKOG BOLOVANJA
Trudnica, Foto: Profimedia

4 ključna dokumenta

"NIJE POTREBNO 70 PAPIRA": Oglasio se RFZO, evo koliko dokumenata treba za REFUNDACIJU TRUDNIČKOG BOLOVANJA

Za isplatu naknade zarade za vreme trudničkog bolovanja poslodavac dostavlja ukupno četiri dokumenata

Objavljeno:

Nije tačno da je "potrebno skoro 70 papira odnosno dokumenata da firma preda državnom (RFZO) fondu, da bi za jednu porodilju dobila refundaciju trudničkog bolovanja", rečeno je iz ove institucije.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je reagovao na objavu u kojoj se navodi da je potrebno oko 70 papira da bi porodilja dobila refundaciju trudničkog bolovanja.

"Napominjemo da naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta nije u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već Ministarstva za brigu o porodici i demografiju", ističu u RFZO.

Kada je reč o naknadi zarade za vreme trudničkog bolovanja, RFZO isplaćuje ovu naknadu počev od 31. dana sprečenosti za rad, dok prvih 30 dana plaća poslodavac, dodaje se.

Trudnica
Trudnicafoto: Profimedia

Za isplatu naknade zarade za vreme trudničkog bolovanja poslodavac dostavlja sledeću dokumentaciju:

- Potvrdu o ostvarenoj zaradi za poslednjih 12 meseci pre nastupanja privremene sprečenosti za rad (obrazac OZ-7).

- Obrazac se podnosi samo uz prvi zahtev za isplatu naknade zarade trudnici. Filijala može zahtevati i platne listiće ukoliko postoji potreba za dodatnom proverom podataka o ostvarenoj zaradi.

- Doznaku, tj. izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (obrazac OZ-6)

- Fotokopiju ugovora o otvaranju posebnog bankovnog računa poslodavca za isplatu naknade zarade (samo kada poslodavac prvi put ima zaposlenog koji je privremeno sprečen za rad).

- Spisak isplaćenih naknada zarade za svaki mesec bolovanja (obrazac OZ-10) za sve zaposlene koji su bili na bolovanju u mesecu za koji se potražuju sredstva od RFZO (na primer na spisku koji se RFZO dostavlja u oktobru 2023. godine, nalaze se svi zaposleni kod poslodavca koji su u septembru 2023. godine bili na bolovanju, a za koje naknadu zarade plaća RFZO).

Bonus video:

02:07

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo

(Espreso / Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.