LETO USRED JESENI, ALI USKORO DOLAZI DO NAGLE PROMENE: Evo kada nam stižu veliki pljuskovi sa GRMLJAVINOM
Pljusak, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

VREMENSKA PROGNOZA

LETO USRED JESENI, ALI USKORO DOLAZI DO NAGLE PROMENE: Evo kada nam stižu veliki pljuskovi sa GRMLJAVINOM

Srbiji nakon toplog jesenjeg vremena čekaju pljuskovi sa grmljavinom

Objavljeno:

Iza nas je period sa ekstremno toplim vremenom, a temperature su tri dana zaredom dostizale i prelazile 30°C. Najviša temperatura izmerena je u Valjevu, 32°C. Veoma toplo vreme nastaviće se i u danima pred nama, ali se očekuje i promenljivo.

Najtopliji dan u periodu pred nama biće sutra, odnosno utorak.

U celoj zemlji će nakon svežijeg jutra, u dolinama i kotlinama sa maglom, tokom dana biti umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

Jutarnja temperatura biće od 8 do 15°C, a maksimalna dnevna prava letnja i imaće vrednosti od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, sutrašnji dan biće i za 10 stepeni topliji od uobičajenog proseka.

Jesen, Beograd, Loše vreme
foto: Ana Paunković

Inače, duvaće južni i jugozapadni vetar, na severu Vojvodine pojačan. Sa jugozapadnim strujanjem stizaće i veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike, a zajedno sa njom i nove količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Ova sinoptička situacija biće uslovljena ciklonom sa zapada Evrope, a naše područje nalaziće se u prednjem i toplom sektoru.

Ovaj ciklon će krajem dana i tokom večeri severnim predelima Srbije doneti jače naoblačenje, a u kiša se u toku noći očekuje na području Vojvodine.

Do srede ujutro pogoršanje vremena proširiće se i na ostale predele Srbije, pa se u sredu u svi predelima očekuje umereno do pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Sledi osveženje

Iako se padavine očekuju u većem delu Srbije, one kao i prethodnih puta neće biti obilnije kao na Jadranu, u njegovom zaleđu i na zapadu Hrvatske i Bosne, gde se očekuju veoma obilne količine, lokaalno i preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz grmljavinske oluje.

Prema vremenskoj prognozi, ostaće i dalje veoma toplo, ali malo svežije u odnosu na prethodne dane i utorak.

U četvrtak će biti suvo, a snažan ciklon, koji će se u petak u blizini našeg područja doneće novi talas kiše i pljuskova sa grmljavinom, ali i veoma jak južni i jugozapadni vetar.

Za vikend smena sunca i oblaka, ponedge sa padavina,a.

Inače, zbog napomenutog peska iz Sahare, narednih dana, a pre svega u sredu i u petak očekuje se prljava kiša.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.