"NE RAĐA NIGDE DRUGDE SAMO OVDE": Ovo selo proizvede TONE začinske mlevene CRVENE PAPRIKE, a tajna je u JEDNOJ RECI
Parike, Foto: RTS printscreen

bravo!

"NE RAĐA NIGDE DRUGDE SAMO OVDE": Ovo selo proizvede TONE začinske mlevene CRVENE PAPRIKE, a tajna je u JEDNOJ RECI

Tone začinske paprike proizvede se u ovom selu kraj Leskovca

Objavljeno:

Hiljade crvenih paprika koje nanizane vise sa fasada kuće i pomoćnih objekata kako bi se sušile na suncu, uobičajena su slika svakog septembra u Donjoj Lokošnici.

Na samo desetak kilometara od Leskovca, na obali Južne Morave, prostire se ovo neobično selo čiji žitelji godišnje proizvedu tone začinske mlevene paprike.

- Sad je nazivaju kozji rog, neko novo ime. A mi znamo da je ljutača i nizača, tako smo je zvali odranije. Moji ćale i deda i pradeda su sadili. I to naše seme ne rađa nigde drugde, samo ovde - rekao je za Blic TV proizvođač začinske paprike Slobodan Nedeljković.

Paprike
Paprikefoto: Tamara Trajković

- Ovde je podneblje najbolje za proizvodnju paprike u Donjoj Lokošnici. Nigde nema takvo mesto gde uspeva ova paprika. Znači ovo je podneblje najbolje i uvek uspeva lepa paprika - kaže proizvođač Jovan Ničić.

- Prvo se poseje u leju, pa se onda to pleve i posipuje, pa onda se iznosi na otvoreno, sadi se sa sadalicom, traktor vuče mašinu jednu, gde po 3-4 radnika sade, vozi traktor i sadimo, onda kopamo, pa onda prašimo, pa onda navodnjavamo sa cevima, pa beremo - kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

U poljoprivredi sezona nizanja paprika još uvek nije gotova, te nije poznat konačan broj venaca za ovu godinu, iako se do sada svaka kuća može pohvaliti trocifrenim brojem.

Paprike
Paprikefoto: RTS printscreen

- Ove godine ima preko 500 venaca, ima krupna što se stavlja sa gumicama, ona je za tržište, sitna ide za mlevenje, to je za zapršku, odnosno, mlevena paprika, i pravimo gruvanu za u roštilju - kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

- Znači, mora se staviti na koncu da se svaki venac penje na zidu, najmanje mesec i po dana da bude na zidu, e, posle toga idu sušari. Kad se završi sušenje, ide u džakove i skladišti se u prostorije, i onda preko zime, preko leta, cele godine idemo na tržište - kaže Nedeljković za Blic TV i dodaje da je najbolje stavljati papriku u pasulj.

Bonus video:

02:09

KAKO SAM SA PAMELOM ANDERSEN PEKAO AJVAR poznati glumac otkriva u emisiji Pusti brigu: Znate li kako ona peče paprike!?

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.