RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Sve više DECE NAVUČENE na OVO, može biti IZUZETNO OPASNO! Doktorka objasnila ZAŠTO!
Deca / ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

novi trend

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Sve više DECE NAVUČENE na OVO, može biti IZUZETNO OPASNO! Doktorka objasnila ZAŠTO!

Prodavci kažu da sve više i više mladih dolazi da kupi cigarete

Objavljeno:

Pafovi i vejpovi zbog odsustva nikotina postali su popularna zamena za klasične cigarete. Koriste se svuda, pa i u zatvorenim prostorijama, a sve veći problem postaje to što se maloletnicima neretko dele besplatno, pa ih tako konzumiraju i osnovci i srednjoškolci.

Dr Ika Pešić iz Nacionalne agencije za kontrolu duvana kaže u Centralnom dnevniku "Blic" TV-a (MTS kanal 115) da decu najviše mami boja i ukus vejpa koji je često sličan ukusu voća i slatkiša.

- Deca nemaju kritičnost prema upotrebi toga i ne znaju šta se sve tu nalazi. Njima je samo prihvatljiva i primamljiva boja i te arome i maskeri i mirisi i ukusi koji su prilagođeni mladima, jer su radi uglavnom o ukusima i slatkiša i voća, sve ono što deca i mladi vole - kaže dr Pešić.

O štetnosti pušenja govori se godinama i ono se dovodi u vezu sa nastankom različitih karcinoma kao i mnogih drugih bolesti, a ništa manji rizik ne izazivaju ni nove moderne cigarete.

Primer 14-godišnjeg dečaka iz Britanije posebno je šokantan.

- Kad su ga roditelji odveli kod pedijatra imali su šta da vide. Njemu je vejpovanje izazvalo strašno zapaljenje pluća tako da njegova plućna funkcija je potpuno bila u zastoju, na kraju je smeštena u bolnicu - kaže dr Ika Pešić.

Vejp / ilustracija
Vejp / ilustracijafoto: Thomas Eversley / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi zakon o duvanu

U Srbiji je prethodni Zakon o zaštiti potrošača zabranjivao prodaju nikotinskih proizvoda maloletnim licima, ali u njih ne spadaju vejpovi i pafovi. Novi Zakon o duvanu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine menja tu praksu i obuhvataće i ove proizvode.

Prodavci kažu da sve više i više mladih dolazi da kupi cigarete.

Zbog toga je, kažu stručnjaci, neophodna i kontrola od strane roditelja.

- Ako imate roditelje pušače koji konzumiraju duvanske proizvode, oni ne mogu da zabrane svojoj deci. Jednostavno, mora da postoji jedan primer. Ono što može da se uradi je ograničavanje, nepopularna mera, ali ograničavanje džeparca i onda naravno neće moći da kupuju. Ili priprema užine kod kuće, tako da onda nemaju novac kod sebe koji bi mogli da potroše na kupovinu ovih proizvoda - kaže psihološkinja Ana Vlajković za "Blic" TV.

Kao i klasične cigarete, tako i alternativne varijante stvaraju zavisnost koja se kod mladih manifestuje nervozom, razdražljivošću, nekada buntom i kroz bojkot i loše rezultate u školi, pa treba biti oprezan i adekvatno objasniti detetu da pafovi sa ukusima, bojama i mirisima nisu zamena za slatkiše.

Bonus video:

03:09

EVO KOLIKO SU VEJP I SNUS ZAPRAVO OPASNI! Eksperti otkrili katastrofalne posledice upotrebe: OČEKUJTE NAJGORE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.