"NIKOME NIJE DOZVOLJENO DA UĐE U OBORE, SVE SE ČISTI": Meštani srpkog sela strahuju danima zbog AFRIČKE KUGE
Svinje, Foto: Rina

u panici

"NIKOME NIJE DOZVOLJENO DA UĐE U OBORE, SVE SE ČISTI": Meštani srpkog sela strahuju danima zbog AFRIČKE KUGE

Selo Preljina nalazi se u ugroženom području, a u pojedinim okolnim selima došlo je do pomora svinja

Objavljeno: 15:13h

Afrička kuga svinja desetkovala je obore širom Srbije, ali i uterala strah u kostim mnogim uzgajivačima. Čačak je jedno od najugroženijih područja, zato meštani okolnih sela čine sve da ih ova pošast zaobiđe. Domaćin Zoran Jovašević iz Preljine ističe da bojazni ima i da nikome nije svejedno.

- Vrši se dezinfekcija, ne dozvoljava nikom ulazak u obore, sve se čisti, preduzimaju se mere preventive. Pratimo šta kaže struka kada su mere preventive protiv zaraze u pitanju. Imamo negde oko 50 krmača, ostatak su za tov. Inače, pojedinim mojim kolegama iz okolnih sela svinje su obolele, uginule, država će nadoknaditi. Narodu je u svakom slučaju teško, jer i ako država nadoknadi štetu, ljudi od toga žive, kaže Zoran.

Svinje
Svinjefoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

Selo Preljina nalazi se u ugroženom području, a u pojedinim okolnim selima došlo je do pomora svinja.

- Ja se na svom gazdinstvu bavim uzgojem svinja, jedan deo imam gde su mi svinje puštene na otvoreno, to su suprasne krmače, a prasiće prodajemo klanicama, dok neke ostavljamo za tov i pratimo kako tržište diktira potražnju, rekao je Zoran, uzgajivač svinja iz Preljine.

Uprkos svemu, na pragu je jesen, spremaju se veselja, vlada ogromna potražnja za svinjama kažu uzgajivači.

- Raspituju se ljudi, prasad mogu da se prodaju, za njima je ogromna potražnja, cena je i realna i nerealna, a kada su u pitanju veće svinje koje imamo za tov ostavili smo, narod i njih traži, pa pred zimu očekujemo da će se situacija stabilizovati i da ćemo moći da prodamo, zaključuje Zoran.

Bonus video:

01:01

AFRIČKA SVINJSKA KUGA SE PRIBLIŽAVA GRADU, NEMA LEKA NI PREVENCIJE Nastović obelodanio: Jedino ovo preostaje kada dođe do zaraze

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.