JEDNA OD OMILJENIH DESTINACIJA SRBA PODIVLJALA SA CENAMA: A naši i hrle iako ih deru, čak ni lokalci ne letuju tamo
Letovanje, Foto: Privatna arhiva/T.Đ.

nenormalno

JEDNA OD OMILJENIH DESTINACIJA SRBA PODIVLJALA SA CENAMA: A naši i hrle iako ih deru, čak ni lokalci ne letuju tamo

Cene u Italiji su "podivljale", ocenjuju mediji i navode primere u kojima su turistima naplaćene potpuno neverovatne cifre za najobičnije stvari

Objavljeno:

Jedna omiljena destinacija za letovanje toliko je podigla cene, da ne beže samo turisti, već i lokalci koji traže jeftinije mesto za odmor - ovo je postalo čisto dranje!

Cene u Italiji su "podivljale", ocenjuju mediji i navode primere u kojima su turistima naplaćene potpuno neverovatne cifre za najobičnije stvari. A evo kako se Italijani pravdaju, dok većina lokalaca odlazi u Crnu Goru ili Albaniju, da ne bi istresli i poslednji evro za kafu, pićence, suncobran na plaži...

Leto 2023. ostaće zapamćeno kao jedno od najskupljih kada je turizam u pitanju. ali Srbi ne odustaju od ove destinacije, naročito kada je Sicilija u pitanju.

Ovo su samo neki od primera:

Turistima je na obali jezera Komo naplaćeno dva evra da im se sendvič iseče na pola.

Majci je u kafiću u Ostisu naplaćeno dva evra da se mleko za bebu zagreje u mikrotalasnoj.

Par na Sardiniji platio je dve kafe i dve male vode 65€, a objašnjeno im je da je to zato što imaju pogled na jahte u luci.

Turista kod Portofina platio je dva evra jer je tražio još jedan, prazni tanjirić.

Dve ležaljke i suncobran - 150€

Među najgorima su barovi na plaži. U Pulji, tokom radnih dana dve ležaljke i suncobran na plaži platićete 50 evra. Subotom i nedeljom, cena skače na 100€. A čak i radnim danima, ako želite prvi red ležaljki, cena je trostruka - 150€.

Nisu, međutim, samo kafići, barovi pored plaže i restorani nadrealno podigli cene. I smeštaj je skup, ponegde i do 240% u odnosu na druge mediteranske destinacije. Zbog toga su mnogi Italijani svoje letovanje proveli u Crnoj Gori ili Albaniji, jednostavno im se nije isplatilo da letuju lokalno. Čak je i italijanska premijerka Đorđa Meloni letovala u Albaniji.

Procenjuje se da ove godine samo 14 miliona Italijana letuje u svojoj zemlji, što je pad od 30% u odnosu na period pre korona virusa.

Venecija, Italija, Gondole, Gondola
foto: Profimedia

Furio Truci iz organizacije za zaštitu potrošača "Asutenti" navodi da će podizanje cena drastično promeniti način na koji Italijani provode godišnji odmor.

"Oštro podizanje cena avionskih karata, smeštaja i usluga izaziva paradoks. Italijani će ići na odmor, ali će ostati kraće. I onda će letovanje trajati manji broj dana, ali će biti skuplje. Procenjuje se da će Italijani na letovanja 2023. potrošiti 1,2 milijarde evra više, a manje noći će provesti van kuće", rekao je on.

Najlakše mete turisti iz Azije i Amerike

Kada su strani turisti u pitanju, italijansko Ministarstvo turizma predviđa da ih je više. Tokom leta je procena 68 miliona, što je tri miliona više u odnosu na period pre početka pandemije. I to ih čini najlakšom metom.

Bugarska, More
foto: Printscreen/Youtube/FromAbove

Naročito su brojni azijski i američki turisti, koji su zamenili Ruse. I stoga je samo jedan sektor porastao - luksuzni turizam. Oboren je rekord broja turista u luksuznim hotelima sa pet zvezdica. Podaci o rezervacijama navode da ih je ovog leta bilo 11,7 miliona.

Italijanska ministarka turizma, Danijela Santanke, rekla je da je ovo leto bilo dobro za Italiju, uprkos "lošim naslovima o podizanju cena u medijima".

"Ne bih pričala o neuspehu, već o uspehu. Konačno pričamo o turizmu i planiramo. Ovo je prvo leto bez restrikcija zbog korone, i zbog toga ga iz određenog ugla posmatramo kao nultu godinu", rekla je ona.

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.