U SELU KOD OBILIĆA SRBI I ALBANCI NE PRIČAJU O POLITICI! Žive U SLOZI, sarađuju i deca im idu u ISTU ŠKOLU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Kurir TV

multietnička sredina

U SELU KOD OBILIĆA SRBI I ALBANCI NE PRIČAJU O POLITICI! Žive U SLOZI, sarađuju i deca im idu u ISTU ŠKOLU! (VIDEO)

maU Crkvenoj vodici ove školske godine upisan je veći broj đaka prvaka nego ranije

Objavljeno:

Smešteno na levoj obali reke Sitnice, u blizini Obilića, nalazi se selo Crkvena vodica. U ovoj multiteničkoj sredini Srbi, Albanci, Romi i Bošnjaci žive sa svakodnevnim brigama i problemima, ali su složni u jednom - zajednički život na ovim prostorima je moguć i treba ga čuvati i dalje.

U multietničkoj sredini, kakva je crkovna vodica nadomak Obilića, trenutno živi oko 180 Srba. U selu postoji osnovna škola, koji u prvoj podnevnoj smeni pohađaju srpska, a po podne albanska deca.

Meštani srednje generacije ipak pamte neka mnogo bolja i srećnija vremena.

- Bila su to mnogo bolja vremena, ne oko je što su ovo sada. Mnogo bolja vremena, naraćuto pre ovi dogadvi. Ja pamtam dugo jam 68 godina, bio sam radnik elektroprivrede i tako dalje - priča Vitomir Grujić.

- Crkvena vodica je živela izuzetno dobro. Mislim, sva mesta su živela izuzetno dobro. Iz opštine Obilić bili su mahom radnici elektroprivrede. I Srbi, i Albanci, i Romi. Jedna multietnička sredina - kaže Žarko Jović.

I pre rata je bila multietnička sredina, a kako žive danas Srbi i Albanci?

1 / 3 Foto: Printscreen/Kurir TV

- Žive tako što, recimo, srpska deca idu u osnovnu školu pre podne, albanska deca je idu posle podne - kaže Avdilj Grajinovci.

Glavno zanimanje meštana je poljoprivreda. Mada poslednjih par godina, dosta ljudi u selu se bavi pčelarstvom, za koju kažu da im, osim strasti, predstavlja i dodatni prihod.

- Nema politike. Sarađujemo sa svima na Кosovu, i van Кosova, i tako da oko toga nemamo stvarno nikakvih problema. Nije loše - kaže Mirko Nikolić.

U Crkvenoj vodici ove školske godine upisan je veći broj đaka prvaka nego ranije.

Bonus video:

03:17

U OVOM SELU KOD OBILIĆA SRBI I ALBANCI ŽIVE U SLOZI! Meštani Crkvene vodice izbacili politiku i razgovaraju uglavnom o pčelama

(Espreso / Kurir.rs / Darko Mirković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.