PUTARINU PLAĆAJU LAŽNIM EVRIMA: Narodna banka otkrila KO se služi falsifikovanim parama i gde je ILEGALNA KOVNICA
Foto: Aleksandra Čolić

strašno

PUTARINU PLAĆAJU LAŽNIM EVRIMA: Narodna banka otkrila KO se služi falsifikovanim parama i gde je ILEGALNA KOVNICA

U NBS podsećaju da banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu da obavljaju menjačke poslove i sa kovanicama efektivnog stranog novca

Objavljeno:

Nedavno otkrivene lažne kovanice evra u našu zemlju sustigle su prilikom naplate putarine za vozila sa stranim tablicama na naplatnim mestima Direkcije za puteve Srbije, potvrdili su u Narodnoj banci Srbije.

Narodna banka Srbije u junu ove godine utvrdila je da su od 100 komada kontrolisanih kovanica evra u apoenima od 50 centi, jednog i dva evra čak 23 komada - falsifikati. Reč je o 22 komada apoena od dva evra i jednom komadu apoena od jednog evra.

U NBS podsećaju da banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu da obavljaju menjačke poslove i sa kovanicama efektivnog stranog novca, ali da - nemaju obavezu to da čine.

- U praksi će fizička lica teško prodati ili kupiti kovanice efektivnog stranog novca, a ako neka banka ili ovlašćeni menjač prihvate transakciju, naplaćena provizija će biti znatno veća od one koja se naplaćuje kod kupovine ili prodaje novčanica, što transakciju čini neisplativom - kažu za protal N1 u NBS.

Kako ističu, evro kovanice koje dolaze u NBS na ekspertizu primljene su prilikom naplate putarine za vozila sa stranim tablicama na naplatnim mestima Direkcije za puteve Srbije.

- MUP do sada nije otkrio postojanje ilegalne kovnice evro kovanica u Republici Srbiji, zbog čega je vrlo verovatno da se falsifikati evro kovanica izrađuju u inostranstvu i koriste za plaćanje putarine u Republici Srbiji - konstatuje centralna banka.

U NBS podsećaju da svaka zemlja Evropske ekonomske i monetarne unije (EMU) sama određuje izgled nacionalne strane kovanice, dok je zajednička strana ista i da postoje i prigodne kovanice evra…

- S obzirom na veliki broj vozila tokom turističke sezone i veoma veliki broj pojavnih oblika kovanica evra zaposlenima na naplatnim mestima je veoma teško da uoče sumnjive primerke evro kovanica - ukazuju u NBS.

Od 100 kontrolisanih kovanica, čak 23 je bilo lažno.

- Radi se o visokom udelu falsifikata, ne u ukupno primljenim evro kovanicama na naplatnim mestima Direkcije za puteve Srbije, već u sumnjivim kovanicama evra koje je NBS primila na ekspertizu (23 falsifikata od 100 primljenih), odnosno dostavljene kovanice su već bile sumnjive banci koja ih je primila od Direkcije za puteve Srbije i zatim ih dostavila Narodnoj banci radi ekspertize - pojašnjavaju u centralnoj banci.

Kako ukazuju, sve dok su troškovi izrade falsifikovanih evro kovanica niži od njihove nominalne vrednosti falsifikovanje je isplativo.

- Treba imati u vidu i da je puštanje u opticaj lažnih kovanica evra za falsifikatore lakše u odnosu na novčanice jer onaj ko prima kovanice malo ili nimalo vodi računa o tome da li su te kovanice originalne. Kada su u pitanju novčanice, pažnja onoga koji ih prima je na većem nivo,u što je i logično imajući u vidu veću vrednost, i to je naročito izraženo kod apoena velike nominalne vrednosti od 500, 200 i 100 evra - ističu u NBS.

Podsetimo, u prvoj polovini godine u Srbiji je otkriveno ukupno 785 lažnih novčanica dinara i još 632 novčanica stranog novca, najviše evra. Otkrivene su i pomenute lažne kovanice evra ukupno 23 komada.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije, kada je reč o domaćoj valuti, najviše je falsifikovanih novčanica u apoenima od 2.000 dinara - ukupno 490 komada, što čini 62 odsto ukupnog broja dinarskih novčanica.

Kod stranog novca, najviše se falsifikuje evro, i to u apoenu od 200, kojih je zaplenjeno ukupno 287 komada. Slede one u apoenu od 50 evra, kojih je otkriveno ukupno 42 komada.

Bonus video: Olakšice za putovanje u Kinu

00:47

Olakšice za putovanje u Kinu

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.