AFRIČKA KUGA UZELA MAHA, HARA ZEMLJAMA NA BALKANU: Poljoprivrednici OČAJNI, ovo je JEDINO REŠENJE!
Svinje, Foto: Dragana Udovičić

poljoprivrednici OČAJNI

AFRIČKA KUGA UZELA MAHA, HARA ZEMLJAMA NA BALKANU: Poljoprivrednici OČAJNI, ovo je JEDINO REŠENJE!

Prva epidemija u Srbiji kod domaćih svinja pojavila se januara 2021. godine

Objavljeno:

Afrička kuga se poput epidemije širi domaćinstvima širom Balkana. U Republici Srpskoj potvrđena je na 78 imanja, zbog čega je u ovom entitetu Bosne i Hercegovine u pojedinim gradovima uvedeno vanredno stanje, a prema pojedinim informacijama registrovana je i na području Srbije i Hrvatske. Protiv ove bolesti koja je opasnost za domaće i divlje svinje leka nema, a ishod je po pravilu smrtonosan, pa ne čudi zbog čega su poljoprivrednici na Balkanu u strahu od gubitaka, koji bi sudeći po brzini širenja zaraze biti enormni.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, nije opasna po zdravlje ljudi, a kako leka nema, jedino kako za sada može da se spreči dalje širenje bolesti jeste ubijanje svih svinja na imanju na kom je registrovana zaraza.

Konkretno, na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika, potvrđeno je 78 žarišta afričke kuge svinja, a do sada je izvršena eutanazija više od 3.300 životinja, a nakon uvođenja vanrednog stanja na području grada Bijeljina i navedenih opština, u ponedeljak, počelo je postavljenje još 28 dezinfekcionih barijera.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da se radi 450 uzoraka dnevno. Bolest je do sada potvrđena i u semberskim selima Vršani, Donja Čađavica, Gornji Magnojević, Gornji Dragaljevac, Donji Dragaljevac i Srednji Dragaljevac. Ukupno, postoji 73 žarišta u Semberiji, jedno u Šamcu i četiri na teritoriji Brčko distrikta.

Inače, prve slučajeve zaraze, poljoprivrednici su počeli su da prijavljuju krajem juna. Da bi se sprečilo širenje zaraze u Republici Srpskoj, na mesec dana je zabranjen rad stočnih pijaca. Zabranjeno je i organizovanje sajmova i izložbi i prodaje hrane za životinje van poslovnog prostora.

Svinje / ilustracija
Svinje / ilustracijafoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

Širi se i Srbijom

Pored Republike Srpske, afrička kuga sviđa ubrzano se širi i srpskim selima. Prema zvaničnim podacima sa sajta Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od početka godine registrovana je čak u 48 mesta u Srbiji kod domaćih svinja i na 15 lovišta kod divljih svinja.

Najviše zaraženih svinja je u Braničevskom okrugu, zatim u Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjebanatskom okrugu. Zaraza je u junu registrovana i na području grada Beograda, tačnije na području opštine Palilula.

Inače, prva epidemija u Srbiji kod domaćih svinja pojavila se januara 2021. godine u opštini Aleksinac, dok su prvi slučajevi zaraze domaćih svinja naredne godine zvanično potvrđeni početkom januara u tri naselja u opštinama Majdanpek i Kladovo u Borskom okrugu.

Šta je afrička kuga svinja?

O koliko opasnoj bolesti je reč, najbolje govori podatak da ne postoji zabeležen slučaj izlečenja. Početak zaraze, tačnije izlučivanje virusa počinje 24 sata pre prvih simptoma bolesti. Virus se izlučuje putem sline, tečnosti iz oka i nosa, mokraće, fecesa i sekreta genitalnih organa.

Prilikom izbijanja bolesti, svinje se inficiraju kontaktom sa zaraženim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom. Virus se može širiti na veće udaljenosti vozilima i ljudima. U spoljnoj sredini, virus može preživeti dug period ukoliko se nalazi u mesu, krvi ili koštanoj srži.

Bolest se kao takva pri put pojavila u Gruziji 2007. godine, a zatim se progresivno širila u Evroaziji. Virus je ubrzo potom detektovan u regiji Kavkaza i teritoriji Rusije, gde se i danas beleži enzootska infekcija virusom.

Bonus video:

01:12

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.