DA LI MOŽETE DA SE KUPATE U MORU SA TAMPONOM? Ginekolog Milošević otkrio ISTINU koja se krije iza VELIKE ZABLUDE!
dr Vanja Milošević, Foto: Printscreen/Youtube/ Jutarnji Program TV Happy

bakterijske infekcije tokom leta

DA LI MOŽETE DA SE KUPATE U MORU SA TAMPONOM? Ginekolog Milošević otkrio ISTINU koja se krije iza VELIKE ZABLUDE!

Da li kupanje u moru sa tamponima treba izbegavati ili ne, otkriva ginekolog dr Vanja Milošević

Objavljeno:

Ginekološke infekcije su jedan od najčešćih razloga posete ginekologu, a posebno se javljaju tokom letnjih meseci. Ginekolog dr Vanja Milošević za MONDO otkriva da visoke temperature, visoka vlažnost i mokri kupaći kostimi predstavljaju idealnu podlogu za razvijanje bakterija i infekcija. Dok većina žena greši jer misli da problem može da reši samo vaginaletama, više ih interesuje druga tema - da li kupanje sa tamponom u moru može da bude opasno?

"U ovim letnjim mesecima imamo povećan broj žena koje se žale na bakterijske infekcije, ali i na gljivične. Preporuka je da se pre odlaska na odmor uradi redovan ginekološki pregled, nezavisno od godišnjeg doba. Bar jednom godišnje, ali idealno bi bilo dva puta, da se na šest meseci rade ginekološki pregledi koji podrazumevaju uzimanje vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa", upozorava dr Milošević i otkriva da kupanje sa tamponom u moru treba izbegavati.

"Kupanje u moru je zbog količine joda uvek lekovito. Treba izbegavati kupanje sa tamponima, jer ti tamponi zadržavaju vlažnost na pogrešan način i vagina se ne ispire kako treba u moru. Jod je jedna od najlekovitijih stvari koju inače koristimo u medicini, bez njega nijedna operaciona sala ne može da funkcioniše. Vi ga imate u prirodnom obliku u moru i to ne koristite, jer se kupate sa menstruacijom. Bolje je da se ne kupate par dana, nego da se kupate sa tamponima", ističe ginekolog i dodaje:

Plaža / ilustracija
Plaža / ilustracijafoto: Beta/Dragan Gojić

"Ono što se posebno izdvaja, to je da je u vreme godišnjih odmora povećan broj intimnih odnosa. Ne mogu da kažem da je promiskuitet izražen, ali posledica nezaštićenih odnosa u letnje vreme jesu neželjene trudnoće. Kada su infekcije u pitanju, žene se leče na svoju ruku, uzimaju vaginalete ili prvo sredstvo pri ruci. Ima jedna zabuna na koju žene često ne obraćaju pažnju", kaže dr Milošević i dodaje:

"Pojačan sekret može da bude odbrana organizma, ali tada treba da se urade specifični testovi kako bi se proverilo da li ima bakterija i gljivica. Nikako ne treba uzimati terapiju na svoju ruku, jer ono što mi se često nameće kao zaključak, to je da žene čim osete sekret, počnu da koriste terapiju po principu 'kako se moja drugarica leči, tako i ja'. Ne, obavezno testovi, pa tek onda koristiti terapiju", kaže dr Vanja Milošević za MONDO.

Bonus video:

05:11

DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.