KONAČNO! PRVO DRŽAVNO PORODILIŠTE KOJE DAJE PRISUSTVO BUDUĆIM TATAMA: Ali, nisu samo očevi ti KOJI MOGU DOĆI
Foto: Marina Lopičić

stvorili su se uslovi

KONAČNO! PRVO DRŽAVNO PORODILIŠTE KOJE DAJE PRISUSTVO BUDUĆIM TATAMA: Ali, nisu samo očevi ti KOJI MOGU DOĆI

Na napredak u srpskim porodilištima u ovom smislu znatno je sprečila pandemija korona virusa

Objavljeno:

Prethodnih dana, sve buduće mame i tate obradovala je vest da će konačno nakon tri godine pauze, očevi ponovo moći da prisustvuju porođaju.

Time je porodilište KBC "Zvezdara" postalo prvo državno porodilište u Srbiji koje dozvoljava prisustvo oca na porođaju bez bilo kakve naknade jer su se konačno stvorili uslovi za to.

Prisustvo oca ili neke druge bliske osobe dozvoljeno je od danas 22. juna, uz potrebnu dokumentaciju i u skladu sa epidemiološkom situacijom.

- Dozvoljen je porođaj uz prisustvo oca bebe ili porodilji bliske osobe u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom uz potrebnu dokumentaciju - navodi se u saopštenju KBC "Zvezdara".

Podsećanja radi peticiju sa ovom inicijativom, pod nazivom „Stop akušerskom nasilju„, potpisalo je skoro 90.000 ljudi, a podržali su je i mnogi stručnjaci kao i poznati ginekolozi iz nekoliko naših porodilišta.

Porodilište
foto: News1/Marina Lopičić

Na napredak u srpskim porodilištima u ovom smislu znatno je sprečila pandemija korona virusa. Međutim, iako je u nekim porodilištima pre ove pošasti bilo dozvoljeno prisustvo bliske osobe ili oca, to su budući roditelji morali i da plate.

U GAK "Narodni front" u Beogradu naknade za očevi koji žele da "bodre" svoje dame tokom porođaja nisu bile dodatno naplaćivane od pre par godina. Dok je porodilište u Višegradskoj pre pandemije ovu uslugu naplaćivalo 5.000 dinara.

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) "Dr Dragiša Mišović" ta mogućnost uopšte ne postoji. U Kliničkom centru Vojvodine očevi ne mogu da prisustvuju porođaju jer za to nemaju uslove - sve žene su zajedno u sali, pa nikome ne bi bilo baš prijatno da tu budu još i muškarci.

U Kliničkom centru u Nišu očevi su mogli da prisustvuju porođaju ukoliko to žele, a ova usluga se nije naplaćivala dodatno, međutim od početka pandemije korona virusa, ova usluga nije moguća.

kc niš
foto: Beta / Saša Đorđević

Za prisustvo očeva na porođaju u privatnim klinikama, roditelji plaćaju i do 15.000 za ovu uslugu.

U porodilištu KBC „Zemun“ prvi su najavili da će omogućiti besplatnu pratnju, međutim, to obećanje i dalje nije ispunjeno.

Posete trudnicama i porodiljama, kao i pratnja partnera, supruga ili bilo koje bliske osobe, dozvoljene su, inače, u bolnicama u gotovo svim zemljama regiona i u Zapadnoj Evropi, ali i u privatnim porodilištima u Srbiji. Ipak, državna porodilišta u našoj zemlji ne puštaju nikoga u bolničke sobe, a još manje u porođajne sale, jer i dalje čekaju odobrenje Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, iako je pandemija još pre skoro dva meseca zvanično proglašena završenom.

05:27

Porodilje ostale bez povećanja minimalca

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.