NA PUTOVANJU MOŽETE OSIGURATI CELU PORODICU ZA SAMO 35 EVRA: Neke zemlje pokriva i RFZO, a ovo su privatni paketi
Letovanje, Foto: Damir Dervišagić, Beta Dragan Gojić

benefiti

NA PUTOVANJU MOŽETE OSIGURATI CELU PORODICU ZA SAMO 35 EVRA: Neke zemlje pokriva i RFZO, a ovo su privatni paketi

Cene se ne razlikuju mnogo po osiguravajućim kućama, uglavnom su nijanse u pitanju i zato je dobro ići na varijantu koja vam najviše odgovara

Objavljeno:

Mnogi na put ne polaze bez putnog osiguranja, posebno ako imaju decu, mnogima je dovoljno ono što pokriva RFZO Srbija, a mi vam u nastavku donosimo sve detalje vezane i za privatno putno zdravstveno osiguranje i za takozvano "osnovno državno" i njegove benefite u inostranstvu.

Putno osiguranje jedan je od najpovoljnijih načina da obezbedite sebi mir pre polaska na put, posebno ukoliko imate decu ili ste u godinama. Polisa osiguranja vam praktično garantuje manje briga ukoliko dođe do nepredvidivih zdravstvenih problema, i to za relativno mali iznos - i do 4.000 dinara za celu porodicu. S druge strane, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja, i oni takođe donose benefite jer u tim zemjama važi srpska zdravstvena knjižica.

Cena putnog osiguranja

Za putovanje u sve evropske zemlje, Tursku, Egipat, Tunis ili Grčku, porodica za dvoje dece može za deset dana, putno zdravstveno osiguranje da dobije za oko 35 evra. Premijum polisu treba platiti oko 5.500. Suma osiguranja za sve pomenute polise je 30.000 evra.

Cene se ne razlikuju mnogo po osiguravajućim kućama, uglavnom su nijanse u pitanju i zato je dobro ići na varijantu koja vam najviše odgovara. Po osobi privatna polisa zdravstvenog osiguranja košta od 10 do dvadesetak evra.

Cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva više troškova i na listi je:

nabavka lekova i sanitetskog materijala

ambulantno lečenje

stomatološke usluge zbog iznenadno nastalog bola

hitan prevoz do najbliže bolnice

bolničko lečenje

neophodne dijagnostike

neodložne operacija zbog akutne bolesti

i druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja

Polisa podrazumeva i troškove prevoza od strane hitne službe do najbliže bolnice, upućivanja u specijalizovane klinike, eventuallno operacije kao i stomatološke usluge, ali samo u cilju olakšavanja akutne zubobolje, u iznosu do najviše 100 evra.

Putno osiguranje o trošku RFZO: Zdravstvena knjižica važi u 20 zemalja

Ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja. Pritom treba imati u vidu da benefiti postoje, ali da postoje i ograničenja.

Na listi je 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja: Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Kako su nam objasnili u RFZO, osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Putno osiguranje za celu porodicu i za 35 evra

A da bi se koristili benefiti sporazuma između Srbije i 20 zemaljaa, postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka, navode u RFZO.

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara. Na taj način dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge navode u RFZO i dodaju da je izdavanje potvrde odnosno dvojezičnog obrasca besplatno.

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Kako do besplatnog zdravstvenog osiguranja: Čuvajte račune i dokumentaciju

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave.

Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO-u, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.