PRIJATELJ RIBOLOVACA, ALI MOŽE DA NAPRAVI HAOS U BAŠTI: Pazite se ove ŠTETOČINE!
Bašta, Foto: Printscreen/Youtube/Tom Scott

VAŽNO

PRIJATELJ RIBOLOVACA, ALI MOŽE DA NAPRAVI HAOS U BAŠTI: Pazite se ove ŠTETOČINE!

Štetni insekti prdstavljaju jedan od bitnih faktora koji utiču na kvalitet poljoprivrednih proizvoda

Objavljeno:

Poljoprivredna proizvodnja zahteva veliki trud i rad, naravno i znanje. Voditi proizvodnju bilo koje poljoprivredne kulture, znači biti spreman na uspone i padove. Uspeh zavisi od mnogo faktora, ali u je preventiva pravi recept za svakog poljoprivrednog proizvođača.

Štetni insekti prdstavljaju jedan od bitnih faktora koji utiču na kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Broj vrsta insekata i načini njihovog delovanja su skoro nesagledivih razmera. Delovanje insekata u velikoj meri vezano je za sezonu aktivne vegetacije, odnosno za topliji deo godine. Ovo pravilo važi za većinu štetnih insekata, ali ima nekih štetočina koji su aktivni i tokom hladnijeg perioda.

Zemljišne štetočine su niz vrsta koje deo svog životnog ciklusa ili ceo ciklus provode ispod površine zemlje, i u toj fazi mogu napraviti velike štete na poljoprivrednim kulturama. Dva glavna stadijuma na koje treba obratiti pažnju su larveni stadijum insekata (kod većine) i odrasli insekti (manji broj vrsta).

Rovac – najčešći razbojnik u vašoj bašti

Rovac – je štetni insekt koji tokom svog životnog ciklusa može stvoriti probleme u poljoprivrednoj proizvodnji, tako velike da se nekada naknadno ne mogu neutralisati. Spada u organizme koji se hrane biljnim delovima, korenovima i podzemnim stablima, krtolama ali i mladim izdancima.

Naročito tokom sušnog perioda se javljaju problemi, je u nedostatku vlage i hrane, ovi insekti nanose velike štete na biljkama. Takođe potrebno je imati u vidu da se kretanje ovih šteočina vezuje za zemljišta bogata humusom, a naročito ako se dodaje veća količina stajnjaka. Treba znati da uzgoreli stajnjak ima osobinu da stvori džepove u zemljištu u time omogućava nakupljanje rovaca i njihovo umnožavanje. Treba obratiti pažnju da ukoliko se na parceli lageruje veća kloličina stajnjaka, i zadržava tokom zime i leta, onda je to izvor odakle se kasnije šire ovi štetnici. Takođe malčiranje ili izostanak jesenje obrade utiču na povećanje broja rovaca.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Tom Scott

Suzbijanje ove vrste štetočina se svodi na korišćenje geocida. To su insekticidi koji su namenjeni za upotrebu u zemllištu. Mogu se nanositi prskanjem ili se mogu primenjivati mešanjem sa zemljištem.

Prskanje se svodi na tečne insekticide koji se rastvaraju sa vodom i prskaju se posle setve a pre nicanja, ali se takođe mogu koristiti u pred setvenoj pripremi. Takođe i tokom vegetacije, ali vodeći računa o karenci, jer su ovakvi pesticidi po pravilu jaki i delotvorni.

Mešanje sa zemljom se najčešce koristi kao priprema za setvu. U ovom slučaju koriste se granulast geocidi, koji se posipaju po površini parcele i zatim se inkorporiraju u zemlju, freziranjem ili plitkim prekopavanjem. Lokalno tretiranje ovim sredstvima je dodavanjem odnsno posipanjem u setvene redove ili u sadne jame.

U oba slučaja preparat ostaje prisutan oko 3 ili 4 nedelje u zemlji i deluje u kritičnom periodu razvoja biljke.

Ovakvi insekticidi mogu biti sa različitim svojstvima, bilo da je nosač aktivne materije kukuruzna krupica ili talkni prah, odatle i način delovanja, trenutno ili odloženo.

Svakako da se uspešna setva i gajenje krompira, mrkve, cvekle i slično se teško može obaviti bez zaštite od rovaca, ali takođe i grčica gundelja žičara i sličnih zemljišnih štetočina.

(Espreso / Agromedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.