SRPKINJA MIHAELA IZ LONDONA POKRENULA PETICIJU DA VELIKA BRITANIJA UKINE VIZE GRAĐANIMA SRBIJE: Ovo je novi korak
Velika Britanija, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

VAŽNO

SRPKINJA MIHAELA IZ LONDONA POKRENULA PETICIJU DA VELIKA BRITANIJA UKINE VIZE GRAĐANIMA SRBIJE: Ovo je novi korak

Postojeći sistem najteže pada Britancima koji imaju porodicu iz Srbije i obrnuto

Objavljeno:

Srpkinja Mihaela Mitrović koja već deset godina živi u Londonu pokrenula je nedavno peticiju kojom se od Vlade Velike Britanije traži ukidanje viza za građane Srbije. Ona je za kratko vreme uspela je da prikupi više od 6.200 potpisa za svoju inicijativu.

- Procedura pisanja peticija u Velikoj Britaniji je veoma zanimljiva i važan je deo demokratskog procesa. Već sa deset hiljada potpisa vlada mora zvanično da reaguje na ovu inicijativu, što znači da bi to moglo da se desi ove nedelje - kaže Mitrović za Euronews Srbija.

Sagovornica je inženjerka arhitekture i neuronaučnica, koja je radila i studirala na Oksfordu, a od oktobra prošle godine je na doktorskim studijama na Kembridžu. Ona je apelovala na sve građane da dele peticiju, kako bi se što pre prikupili potpisi i kako bi se nadležnima dokazala ozbiljnost ove inicijative.

- Sledeći korak je prikupiti sto hiljada potpisa, ali za taj korak će biti uključeni i politički i diplomatski elementi kao i organizacije u Velikoj Britaniji i Srbiji - kaže Mihaela, koja je igrom slučaja počela da istražuje ovu temu.

- Došla sam do podataka da su i britanski zvaničnici još pre petnaestak godina počeli da pričaju o tome da bi vize uskoro trebalo da budu ukinute i videla sam da je slična inicijativa pokrenuta 2014, ali to nije daleko odmaklo. Pomislila sam: 'Možemo bolje od ovoga - kaže Mitrović.

Postojeći sistem najteže pada Britancima koji imaju porodicu iz Srbije i obrnuto.

- Proces dobijanja vize je netransparentan, skup, kompleksan i često razdvaja porodice. Imam slučajeve dece koja nisu videla svoje roditelje duže od godinu dana zbog formalnosti oko viza, ljude koji nisu upoznali porodice svojih supružnika. Ovaj proces koči naučnu i umetničku razmenu, edukaciju... jednostavno dobre odnose između Velike Britanije i Srbije - smatra Mitrović.

Prema njenim rečima, Velika Britanija imala je turbulentnu godinu, ali je upravo to razlog zbog kog smatra da je pravi trenutak za ovakvu akciju, za koju ima i podršku.

- Imala sam neke preliminarne razgovore sa političkim partijama ovde u Londonu i Vestminsteru i zaista postoji dobra volja. Ljudi uviđaju da je došlo vreme da se ove vize ukinu i postoje realni statistički dokazi da je to pravi potez - zaključuje Mitrović za Euronews Srbija.

Joksimović: Teško je proceniti kakav će biti ishod

Ambasadorka Srbije u Londonu, Aleksandra Joksimović uključila se emisiju "Uranak“na televiziji K1 i objasnila, šta je osim političke volje i peticije još potrebno da bi se ukinule vize građanima naše zemlje.

- Peticija je otvorena do 14. oktobra. Popunjava se u elektronskom obliku, a da bi Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odgovorila, potrebno je 10 hiljada potpisa. Ukoliko se skupi preko 100 hiljade potpisa, može postati predlog debate britanskog parlamenta. Ovo je veoma pozitivna inicijativa i predstavlja vid pritiska, kako bi se Vlada Velike Britanije, izjasnila po ovom pitanju. Kako se u samoj peticiji kaže, građani Srbije zaslužuju slobodno da putuju, jer postoji nepravedna procedura, koja zahteva vizni režim pri ulasku u Britaniju - kaže ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji i objašnjava zbog čega je važno da se vize ukinu.

- Ljudima u Velikoj Britaniji je jako važno da njihovi prijatelji i porodice, mogu doći u posetu bez velikih komplikacija. Takođe je važno za privrednike, jer imamo pozitivan trend trgovinske razmene sa Ujedinjenim Kraljevstvom, a bezvizni režim bi dodatno podstakao, komunikaciju i dalji rast u ovoj vrsti trgovinske razmene. Bilo bi mnogo benefita, ukoliko se dođe do vizne liberalizacije. Ono što mogu da kažem, peticija je u skladu sa spoljnom politikom Srbije i pokazati će snagu, srpske dijaspore u Britaniji, koliko mogu glasova da skupe. Ipak, to neće biti presudno na odluku Vlade Velike Britanije. Teško je proceniti kakav će biti ishod - kazala je ambasadorka Aleksandra Joksimović.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.