OVAKO SE NEGUJE TRADICIJA I STARI ZANAT: Otvorena škola tkanja u Kreativnom distriktu
Foto: Samo Novi Sad

PRELEPO

OVAKO SE NEGUJE TRADICIJA I STARI ZANAT: Otvorena škola tkanja u Kreativnom distriktu

Nakon više od dve decenije uspešnog podučavanja, o čemu svedoče brojni polaznici i učesnici njihovih kurseva, škola je svoje razboje preselila u nov prostor koji se nalazi u Kreativnom distriktu

Objavljeno:

U novom prostoru “Ateljea 61” u Kreativnom distriktu otvorena je škola tkanja koja preko dve decenije širi tehniku ovog starog zanata.

„Škola tkanja A61“ je započela sa radom 1997. godine, sa namerom očuvanja i popularisanja tkanja kao starog zanata, u centralnim prostorijama „Ateljea 61“ na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nakon više od dve decenije uspešnog podučavanja, o čemu svedoče brojni polaznici i učesnici njihovih kurseva, škola je svoje razboje preselila u nov prostor koji se nalazi u Kreativnom distriktu.

Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

U nameri da oživi tekstilne tradicije i tehnike koje se baštine od starina „Škola tkanja A61“ poučavaće sve zainteresovane polaznike brojnim tehnikama ovog zanata, omogućavajući im da u saradnji sa majstorima specijalistima umetničkog tkanja savladaju osnovna znanja u ovoj oblasti, radeći i učeći u malim grupama.

Od Mirjane Dobanovački, majstora specijaliste umetničkog tkanja, saznali smo koje tehnike će polaznici naučiti i kakve ramove će moći da biraju.

- Polaznici će moći da se opredele da li žele da rade na horizontalnim razbojima gde se rade uglavnom tkanine koje su primenjene a odevnog karaktera, a mogu biti i mebl štofovi za enterijer i eksterijer ili se mogu opredeliti za rad na ramovima na kojima se radi klečana tehnika tako da mogu da rade ćilime ili da izvode radove tapiserije.

1 / 4 Foto: Samo Novi Sad

Zainteresovani mogu da se prijave elektronskim putem ili direktno u prostorijama “Ateljea 61” u Kreativnom distriktu. U pitanju je tromesečni kurs, jednom nedeljno u trajanju od tri sata, dok je cena simbolična.

- Na početku oni uče najosnovnije prepletaje i na kraju planiramo, recimo zadnjih mesec dana, da svaki korisnik škole, odradi jedan ozbiljniji rad u možda nekom komplikovanijem prepletaju i da to budu šalovi, pa kad se nakupi radova, pravićemo izložbu - rekla je Mirjana Dobanovački, majstor specijalista umetničkog tkanja koja je sa nama podelila da je posebno divan osećaj kada nauči nekoga ovu veštinu i da je ponosna kada vidi da polaznici škole nastave da se bave i kod kuće tkanjem, jer na takav način ovaj stari zanat nastavlja da živi.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.