EVO KAKO DA VAM SLAVA NE "PRESEDNE": Institut "Batut" izdao UPOZORENJE
Slavska trpeza, Foto: Zorana Jevtić

saveti

EVO KAKO DA VAM SLAVA NE "PRESEDNE": Institut "Batut" izdao UPOZORENJE

Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umereni

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko u toku, a ono što prati svako slavlje jeste obimna trpeza i mnogo kalorične hrane, što utiče i na to da u prazničnom periodu bude najviše srčanih i moždanih udara.

Danas je najčešća slava među srpskim stanovništvom, te važi napisano pravilo da za Svetog Nikolu polovina Srba slavi, dok druga polovina ide na slavu. Zato ne bi bilko loše da poslušate par ovih saveta Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Batut
Batutfoto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Većina ljudi sklona je preterivanju u unosu hrane tokom praznika, te se često javljaju tegobe u vidu osećaja prepunjenosti stomaka, nadutosti, gorušice, neretko i stomačnih bolova.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je tekst uoči sezone takozvanih „zimskih slava“ je u tekstu „Kаkо slаvsku trpеzu učiniti zdrаviјоm“ da na slavki ručak ili večeru ne treba ići „praznog stomaka“, već da prethodni obroci u toku dana treba da budu lagani.

Hrana
Hranafoto: Printscreen/Youtube

„Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti“, istakao je Batut.

Ukazujući da se se slavska trpeza sastoji od jake hrane, te da čovek može uneti i duplo više kalorija nego što je potrebno, Institut ukazuje da se za jednom slavskom trpezom unese više „obroka“ koja bi inače rasporedio na nekoliko dana.

Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umereni.

„Dа nе uvrеdimо dоmаćinа, а dа sе nе prејеdеmо, trеbа оdаbrаti mаnjе kоličinе nеkоlikо јеlа“, savetuju stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prporuka je da uz salatu s majonezom treba pojesti i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored krompira može dodati povrće.

Batut je u tekstu objavljenom uoči sezone takozvanih „zimskih slava“, istakao da posle obilnog slavskog ručka ili večere treba prošetati kako bi se lakše svarila hrana, da narednog jutra ne bi trebalo preskočiti doručak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.