KAŽU DA JE NAJOZLOGLAŠENIJI DEMON ŽIVEO NA OVOJ NAŠOJ PLANINI! Priča se da su ga oterali uz pomoć SVETOG DIMITRIJA!
Planina, Foto: RINA

ukleto mesto

KAŽU DA JE NAJOZLOGLAŠENIJI DEMON ŽIVEO NA OVOJ NAŠOJ PLANINI! Priča se da su ga oterali uz pomoć SVETOG DIMITRIJA!

Tu se ukrštaju istorija, mitovi i legende, a među njima najveću jezu budi Trojanov grad

Objavljeno:

Priče o najozloglašenijm demonu u staroslovenskoj mitologij koji je živeo na planini Cer, i danas se prepričavaju sa obe strane Save. Sveti Dimitrije pomogao meštanima sela Širina da ga se reše, jer im je, kako kažu, spopadao devojke svake noći.

Car Trojan je svake noći, iz svoje tvrđave, čije se razvaline i danas mogu videti na planini Cer kod Šapca, prelazio reku Savu i u Sremu otimao devojke. Jedna od poznatih legendi šabačkog kraja kaže da mu je omiljeno svratište bilo jedno selo kod obližnje bare Zasavice, a pobeđen je zahvljajući dovitljivosti, osobini koja je na ceni kako u Mačvi, tako i u Sremu.

Cer je mnogo više od rezervata prirode, uverava Ana Pavlović, turistički vodič specijalizovan za ovu planinu. Tu se ukrštaju istorija, mitovi i legende, a među njima najveću jezu budi Trojanov grad - dom najozloglašenijeg demona u staroslovenskoj mitologiji. Prema predanju, imao je tri glave: jednom je jeo ljude, drugom ribe, a trećom životinje. Ipak, najveća poslastica bile su mu - mlade devojke.

- Vuk Karadžić piše da je Trojan od meštana Širina kod Zasavice zahtevao da mu svake noći obezbede devojku, koju će da obljubi. U suprotnom, stajala je pretnja da se na selo sruši sav njegov gnev. U početku ljudi su strahovali, i bez pogovora izvršavali naredbe. Kada im je najzad dodijalo, meštani su otišli po savet kod svetog Dimitrija koji je, navodno, služio kod cara Trojana - prepričava ovu legendu Ana Pavlović.

Planina Cer
Planina Cerfoto: Printscreen/Youtube/goran adrenalin staze zdravlja paths of health

Sveti Dimitrije je, kako predanje dalje kaže, od Trojana saznao za njegov najveći strah - od Sunca i svitanja. Odmah je otrčao do očajnih Sremaca i rekao im da poseku jezike svim petlovima, kako ne bi upozorili na dolazak zore. Posavetovao ih je i da, dok car bude zanet novom devojkom, napune konjima zobnice peskom.

- Kada je Trojan shvatio da su petlovi nemi, bilo je prekasno. Ni konji nisu hteli da se pomaknu, jer su im zobnice bile preteške. Uspaničen, krenuo je ka svom gradu, međutim Sunce je bilo nemilosrdno. Tako je Trojan u selu Štitar izgubio štit, u Tabanoviću je izgubio tabane, u Slepčeviću je oslepeo, u Glušcima ogluveo, a u selu Desić je nestao - priča Ana Pavlović.

Trojanov grad je rimsko utvrđenje iz 3. veka pre nove ere. Od ogromnog kompleksa u kojem su boravili rimski vojnici, danas je ostala samo kula osmatračnica i deo odbrambenog zida. Kosanin grad je takođe rimsko utvrđenje, a nastalo je vek kasnije. Sa lokacije Kosaninog grada Rimljani su osmatrali granicu istočnog i zapadnog carstva koja je često bila napadana od strane raznih plemena.

Postoji još jedna legenda o ovom staroslovenskom demonu, koja je u potpunosti vezana za planinu Cer. Svako mitsko biće u staroslovenskoj mitologiji imalo je mračnu i svetlu stranu. U drugoj varijanti, car Trojan je bio i dobar i loš. Naime, ovaj demon bio je sposoban da voli, ali njegov način da pridobije nečiju ljubav - bio je pogrešan.

Trojanov grad
Trojanov gradfoto: Printscreen/Youtube/goran adrenalin staze zdravlja paths of health

Prema tom predanju, car Trojan se zaljubio u cersku vilu, kojoj je sva moć bila sadržana u kosi i u plaštu. Pošto ga vila nije želela, na prevaru joj je uzeo plašt, i primorao je da ostane pored njega. Ona mu je rodila pet kćeri: Soku, Kosanu, Vidu, Koviljku. Ipak, osvetila mu se i zbog ukradenog plašta i proklela ga da petu kćer nikada ne pronađe niti joj sazna ime.

Uprkos značajnoj istoriji i prirodnim lepotama, planina Cer je zapostavljena. Tek je pre dve godine, po dobijanju licence, Ana Pavlović samoinicijativno pokrenula turističke ture na ovu planinu. Kako je rodom iz Tekeriša, čitav život je vezana za Cer.

- Oduvek mi je želja bila da svoju ljubav prema ovoj planini prenesem što većem broju ljudi. Nažalost, Cer je veoma zapušten, a od 15. juna počinje nova turistička sezona - žali se Ana.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.