RAT VRŠNJAČKOM NASILJU: Ministar Šarčević: Nećemo dati da se đaci ubijaju! (FOTO)
Foto: Profimedia/Ilustracija

DOSTA JE BILO!

RAT VRŠNJAČKOM NASILJU: Ministar Šarčević: Nećemo dati da se đaci ubijaju! (FOTO)

Mladen Šarčević kaže da će novi set zakona koji će biti na javnoj raspravi u februaru uvesti strože kazne za nasilnu decu, roditelje i nastavnike
Objavljeno: 19:12h

Nova zakonska rešenja koja je predložilo Ministarstvo prosvete, a o kojima će se raspravljati u februaru smanjiće vršnjačko nasilje u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Nebojša Mandić

Apel dečaka F. T. (10), učenika OŠ „Milovan Glišić“ iz Valjeva, koga već godinu i po maltretiraju njegovi vršnjaci, o čemu je Kurir juče pisao, ponovo je alarmirao javnost u Srbiji. To je samo jedan u nizu primera, od kojih su se neki, nažalost, završili tragično.

Kažnjavanje Ministar kaže da najveću odgovornost za agresivnu decu snose roditelji, a onda i škole i da će država učiniti sve da se nasilje smanji i da deca nikad više ne dignu ruku na sebe zbog maltretiranja:

SLUČAJ PREBIJENOG DETETA ZAPREPASTIO JE SRBIJU: Direktorka tvrdi da nije bilo vršnjačkog nasilja!

- Imali smo primere škola koje, iako su im roditelji prijavljivali nasilje, ništa nisu preduzele. To više neće moći. Uvešće se strože kazne za profesore, razredne starešine i direktore, koji će lakše, bilo privremeno ili trajno, ostajati bez licence. Takođe, novim setom zakona trebalo bi da se pooštre sankcije i za roditelje, koji će biti kažnjavani za agresivno ponašanje dece. Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da je poseban problem to što su prosvetnim radnicima vezane ruke.

Zavezane ruke - Škola je postala kriva za svaki oblik nasilja dece. Ono što treba da rade roditelji i državni organi sada se prebacuje na škole. S druge strane, ingerencije škola su se smanjile, pa tako učeniku možemo samo dati manju ocenu iz vladanja. S detetom koje je agresivno potrebno je da rade i stručna lica - navodi Sokić. On ističe da bi novi propisi trebalo da uvedu mogućnost i da osnovci koji prave probleme mogu da budu, i bez pristanka roditelja, prebačeni u drugu školu, a da njihovi roditelji odgovaraju krivično i materijalno. Dr Dušan Milisavljević iz DS kaže da se odavno zalaže za donošenje Aleksinog zakona.

- Taj zakon je usvojio Odbor za prava deteta, međutim, o njemu se još nije raspravljalo u Skupštini. Ovaj zakon bi trebalo da uvede posebne mere prevencije, ali i oštrije sankcije. Pred nasiljem ne smemo zatvarati oči.

Bonus video

DAČIĆU PEVALI NA UVCE Kinezi mu svirali Tamo daleko i Bela ćao

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.