U BOLNICAMA SLUŽE VIRŠLE BEZ MESA?! Pa zaista, gde mi to živimo? (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

aLarmantno

U BOLNICAMA SLUŽE VIRŠLE BEZ MESA?! Pa zaista, gde mi to živimo? (FOTO)

Izvor Espresa kaže da je najveći problem što pri nabavci hrane zaposleni u zdravstvenim ustanovama ne obraćaju pažnju na kvalitet, već na cenu
Objavljeno:

Bolnica - mesto za oporavak. Ili bi pak tako trebalo da bude. Tu su da se, osim posebnim zdravstvenim problemima pacijenata, bave i njihovom ishranom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tu su da svojim bolesnicima, posebnim režimom ishrane, poboljšaju zdravlje, ubrzaju oporavak, i u normali drže krvni pritisak.

Sve to - bi trebalo.

Naime, sve bi to bilo super, da se pacijenti u bolnicama hrane kvalitetnom hranom, i da se oni tamo osećaju bolje. Međutim...našem portalu javila se čitateljka koja kaže:

- Moj otac je ležao u Sokobanjskoj. Pritisak mu se popravio tek kada se vratio sa "oporavka", nakon što je meni prijateljica dala dijetu za oporavak od ugradnje baj pasa. Dok je bio u bolnici nisu mogli da mu regulišu pritisak...

Ovakva informacija negde ni ne čudi jer se srčanim bolesnicima na oporavku posle operacija za doručak služe - viršle. Ovako izgleda obrok u "Sokobanjskoj".

foto: Privatna arhiva

Umesto da pacijentima dovedu srčani pritisak u red oni im za doručak služe viršle, od čega im pritisak - raste!

Zato u pojedinim bolnicama važi parola "snađi se". Beograđanima porodice donose hranu dok su u bolnici na oporavku, a siromašni i pacijenti iz unutrašnjosti jedu šta im se da.

Generalno gledano, to što se za doručak u bolnicama služe viršle nije problem, jer to ionako jede svaka druga prosečna srpska porodica.

Problem je njihov sastav, kako navode stručnjaci.

Naime, izvor Espresa kaže da je najveći problem što pri nabavci hrane zaposleni u zdravstvenim ustanovama ne obraćaju pažnju na kvalitet, već na cenu.

4 SLIKE I PRILIKE SRBIJE: Kako nam porodilje hrane u bolnicama, nije ni čudo što nas je sve manje! (FOTO)

Tako, kako tvrdi naš izvor, na svim tenderima gube viršle koje su pravljene od mesa! Nabavljaju se one viršle koje nemaju mesa u sebi, već takozvano mesno testo sa sojom i nenormalnom količinom aditiva, koje samo dodatno pogoršava već narušeno zdravstveno stanje pacijenata.

foto: Stock

Nakon šokantnih podataka koje smo dobili, kontaktirali smo Institut za rehabilitaciju u Sokobanjskoj kako bismo pitali da li su ove informacije tačne.

Malo hleba i kolut salame za bolesnike! Bedan doručak u pančevačkoj bolnici! (FOTO)

- To nije istina. Ovo je ustanova koja se finansira preko RFZO-a. Mi smo specifični po tome što nemamo namensku potrošnju hrane, pa možemo da imamo samo bolju hranu nego druge bolnice. Mi se finansiramo po ceni bolničkog dana, jer smo rehabilitacija. Hranu nam priznaje RFZO i mi na njoj ne štedimo. Mi smo u poslednje vreme povećali i količinu novca za hranu i samim tim i njen kvalitet jer mi imamo dovoljno para za te namene, za razliku od drugih bolnica.

- Da dajemo naše sopstvene pare za hranu, to bi imalo smisla, a ovako nema. Štaviše, mi smo viršle i izbacili jer nema smisla da pacijenti ne dobijaju takvu hranu, što je dokaz da konstantno radimo na poboljšanju ishrane - rekla je v.d. direktora Sokobanjske Snežana Kostić.

Espreso je više puta pisao o lošoj hrani u bolnicama. Tako smo još jednom došli u posed fotografije obroka koji je pacijentima poslužen u Zemunskoj bolnici za Badnje veče.

U državnim bolnicama - KOLUT SALAME! U privatnoj - kao u DELUKS RESTORANIMA! (FOTO

foto: Privatna arhiva

Naravoučenije - ne daj Bože nikome bolničku hranu u Srbiji!

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Goran Vesić

(S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.