DOKTOR VOJA OTKRIO KOJE NAMIRNICE TREBA DA IZBEGAVATE ZA VREME POSTA: Samo tako ćete izbeći NADUTOST
Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Prva, Aleksandra Čolić

SAVETI

DOKTOR VOJA OTKRIO KOJE NAMIRNICE TREBA DA IZBEGAVATE ZA VREME POSTA: Samo tako ćete izbeći NADUTOST

Prema rečima gastroenterologa, iako je pasulj prepun zdravih proteina i vlakana, on ima i teško svarljive šećere

Objavljeno:

U toku je Vaskršnji, odnosno Časni post, kada se iz ishrane izbacuju jaja, meso i mlečni proizvodi.

Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić za Objektiv ističe da se izbegavaju namirnice koje izazivaju nadutost u stomaku koja, između ostalog, može dovesti do ozbiljnih oštećenja creva.

– Tokom prve nedelje posta spremamo onu posnu hranu koja nam padne na pamet, pošto kasnije nemamo ideja šta da jedemo. To su uglavnom pasulj, boranija, grašak, sočivo… Međutim, tu je greška! Od početka opteretimo stomak hranom koja je “teška”, kao što su ove namirnice, pa jedva izdržimo do kraja posta.

Vitamini

Prema rečima gastroenterologa, iako je pasulj prepun zdravih proteina i vlakana, on ima i teško svarljive šećere koji uzrokuju gasove i grčeve.

– Savetovao bih da se izbegavaju mahunarke. Ne treba preterivati u njihovoj konzumaciji. Dva puta nedeljno je sasvim dovoljno jesti pasulj. Sam post donosi telu korist, te ga ne treba napraviti teškim, nego iskoristiti priliku da ga oslobodite od štetnih sastojaka i toksina. Umesto pasulja ili graška, jedite kelj. On je izuzetno zdrav jer je bogat vitaminima A i C.

1 / 11 Foto: Profimedia

Riba je idealna

Tokom posta isključuju se namirnice životinjskog porekla, koje su izvor proteina i aminokiselina za naš organizam, pa je zato neophodno unositi namirnice koje mogu nadomestiti belančevine, a doktor Perišić ukazuje na žitarice.

– Ishrana tokom posta ne sme biti dosadna, sa čestim ponavljanjem istih jela. Obavezno treba konzumirati žitarice kao što su pšenica, raž, ječam, ovas, heljda, proso… Hleb od heljde je idealan jer je heljda bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima, te se ne lepi za želudac i ne opterećuje ga. Kvalitetna ishrana je samo ako se kombinuju izbori nepotpunih proteina, kao što su, recimo, žita i leguminoze poput pasulja, pirinča, sočiva… Riba poseduje visok sadržaj belančevina i predstavlja izvor omega – 3 masnih kiselina, pa se njena konzumacija preporučuje barem dva puta nedeljno i kad ije vreme posta – kaže on i dodaje:

– Nažalost, mnogi ljudi jedu ribu samo kad poste. Pržena hrana nije dobar izbor, pa je ribu bolje peći u rerni, na papiru. Lako je možete začiniti limunovim sokom i peršunom i u kombinaciji sa kuvanim krompirom ili rižom, ovo je sjajan izbor. Preporučujem haringu jer je najbolja riba sa dosta belančevina i omega – 3 masnih kiselina.

Dosta voća

Svaki obrok je nezamisliv bez voća, pa tako naš sagovornik kaže da voće uvek treba uzimati nakon glavnog obroka ili za doručak.

– Kao posni doručak, možete napraviti žitarice sa malinama ili suvim šljivama, dok posle ručka pojedite jednu bananu, a ko voli, može i dve. Zabluda je da je banana “teška” voćka. Banana daje osećaj sitosti, pa je ona dobar izbor kada ste na napolju, a vreme je večere. Pored voća, i konzumacija raznih orašastih plodova može olakšati post jer ih možete kombinovati sa drugim jelima ili ih grickati samostalno.

– Orasi, bademi i lešnici su prirodni izbor lignina i omega – 3 masnih kiselina, vitamina A i B, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka i magnezijuma. Oni imaju antikancerogeno svojstvo, prirodni su razređivači krvi i preventivno deluju na trigliceride. Bolje da grickate bademe, nego da jedete medenjake ili posni keks koji daje lažni osećaj sitosti, a ustvari samo opterećuju želudac.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.