ŠTA NAS ČEKA POSLE PESKA IZ SAHARE? Srpski meteorolozi izneli prognozu, nekima će da presednu dani od petka!
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Beta Lana Slivar Dominic, Printscreen

vremenska prognoza

ŠTA NAS ČEKA POSLE PESKA IZ SAHARE? Srpski meteorolozi izneli prognozu, nekima će da presednu dani od petka!

Ko ne voli hladno vreme, izlazak iz kuće će mu itekako presesti

Objavljeno:

Nakon peska iz Sahare kojim je danas pošteno zaprljao automobile u Srbiji, RHMZ je objavio i kakvo nas vreme očekuje tokom vikenda, ali i narednih dana.

- U toku dana na području Srbije biće pretežno oblačno, povremeno s kišom, u područjima iznad 1.500 metara i sa snegom. U planinskim predelima istočne Srbije slab sneg se povremeno očekuje i na nižim visinama. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju - navodi se u najnovijoj najavi RHMZ.

U četvrtak, navode, se još ponegde očekuje slaba kratkotrajna kiša, a na planinama biće i snega.

1 / 7 Foto: Stefan Stojanović

- Od petka do kraja sedmice (18 - 20.03.) biće suvo uz razvedravanje. Usled priliva hladnijeg vazduha iz istočne Evrope, za dane vikenda ponovo se u jutarnjim satima očekuje mraz, u nižim predelima slabog i umerenog intenziteta, uglavnom od -6 do 0 stepeni, a na planinama i ispod -10 stepeni, dok će dnevna temperatura biti malo ispod proseka za drugu polovinu marta - navode u RHMZ.

Podsetimo, pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je "prljava kiša". U pitanju je prirodna i bezopasna pojava, navodi na svom profilu meteorolog Đorđe Đurić.

- Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope. Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša - objasnio je Đurić.

Bonus video:

00:46

BOLNICA DEDINJE 2 POSTALA PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.