USVOJEN PREDLOG PLANA GENERALNE REGULACIJE ŠINSKIH SISTEMA: Goran Vesić objašnjava šta to znači za Beograd
Goran Vesić, Foto: Marko Nikolić

obraćanje

USVOJEN PREDLOG PLANA GENERALNE REGULACIJE ŠINSKIH SISTEMA: Goran Vesić objašnjava šta to znači za Beograd

Precizirao je da su nacrtom PGR-a predviđene tri metro linije a da je linija 1 na potezu Makiš–Mirijevo

Objavljeno: 10:39h

Gradsko veće Beograda usvojilo je Predlog plana generalne regulacije (PGR) šinskih sistema na teritoriji grada i uputilo ga na usvajanje Skupštini grada koja će zasediti 8. novembra, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je dodao da će to biti prvi put u modernoj istoriji da Beograd putem obavezujućeg skupštinskog akta planira kako će razvijati šinske sisteme gradskog prevoza od metroa preko gradske železnice do tramvaja, preneo je Beoinfo. Prema ovom planu, metro postaje okosnica javnog gradskog transporta putnika u gradskom području, gradska železnica u prigradskom, a tramvaj dobija ulogu napojnog sistema železnice i metroa, objasnio je Vesić.

Precizirao je da su nacrtom PGR-a predviđene tri metro linije a da je linija 1 na potezu Makiš–Mirijevo, u dužini od oko 21,1 kilometara sa ukupno 21 stanicom.

Dodao je da će metro linija 2 biti na potezu Depo Bežanija – Mirijevo, u dužini od oko 19,2 kilometara, sa ukupno 22 stanice i delom trase od oko 0,8 kilometara ka železničkoj metro stanici "Zemun" Naveo je i da će metro linija 3 biti na potezu Banjica – Blok 61 – Bežanija, u dužini od oko 22,7 kilometara , sa ukupno 23 stanice. ; "Planom su data pravila gradjenja za sve elemente metro sistema: trase, stanice, depoe, a posebno su sagledane stanice na kojima se ukrštaju železnički i metro sistem kao kapacitetni šinski sistemi javnog transporta putnika", istakao je Vesić.

Vesić je kazao i da je dat poseban značaj razvoju gradske železnice, popularnog BG voza, modernizacijom i proširenjem postojećih kapaciteta i daljem planskom širenju linija.

Rekao je i da je predvidjeno uvođenje novih linija BG voza, u dužini od 37,2 kilometara , gde će, kako je najavio, biti uvedeno više novih stanica i stajališta. Posebno sam srećan i zadovoljan jer su stručnjaci podržali ideju o širenju tramvajske mreže, dodao je on.

Vesić je rekao da je predvidjeno i širenje tramvajske mreže u šumadijskom, sremskom i banatskom delu Beograda, u ukupnoj dužini od 42,26 kilometara novih deonica. ; Sednica Skupštine grada Beogrda na kojoj će gradski odbornici odlučivati o PGR šinskih sistema biće održana u ponedeljak, 8. novembra.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.